Sari la conținut

Spectrul alegerilor anticipate polarizează alegerile locale din Grecia

De la Wikiștiri


5 noiembrie 2010 Atena, Grecia

Prim-ministrul grec George Papandreou a declanşat controversa respectivă săptămâna trecută.

Importanța primului tur al alegerilor locale și regionale din Grecia, care va avea loc duminică (7 noiembrie), s-a amplificat brusc la sfârșitul lunii trecute, în urma sugestiilor prim-ministrului George Papandreou că un rezultat prost al candidaților sprijiniți de formațiunea sa, PASOK, aflată la guvernare, ar putea declanșa alegeri anticipate.

În 25 octombrie, la puțin peste un an de când partidul său socialist a ajuns la putere în locul guvernului de centru-dreapta al lui Costas Karamanlis, Papandreou a anunțat că nu este interesat să organizeze alegeri anticipate.

"Dacă rezultatul alegerilor locale se adaugă la alți câțiva parametri, iar suma duce către un impas, și întrucât nu există impasuri în democrație, atunci poporul suveran trebuie să își spună cuvântul", a declarat premierul.

Declarațiile ulterioare ale miniștrilor de cabinet și ale purtătorilor de cuvânt ai guvernului au eliminat orice neînțelegere cu privire la spectrul alegerilor anticipate. În cascada de informații de presă și mitinguri de partid care a urmat, Papandreou a explicat că un rezultat prost va fi interpretat ca un vot de protest "anti-memorandum", făcând referire la planul de salvare de 110 miliarde de euro semnat de guvernul grec cu "troica" UE-BCE-FMI în luna mai.

Ca atare, el a declarat că "drumul [Greciei] către redresare" va fi periclitat, slăbind totodată determinarea guvernului său de a impune reforme radicale în administrația publică, în sectorul asistenței sociale și în toată economia.

"Nu ar fi prudent să credem că este un bluf, deoarece nu este", a fost răspunsul dat în această săptămână de ministrul adjunct al culturii, Telemachos Hytiris, un cadru veteran al PASOK și apropiat al lui Papandreou.

Partidele de dreapta și de stânga au calificat rapid perspectiva alegerilor anticipate ca pe un "șantaj", "dileme șantajiste" și "exploatarea sentimentelor de frică".

"D-nul Papandreou amenință populația că dacă va vota împotriva candidaților săi va organiza alegeri [anticipate]", a replicat miercuri Antonis Samaras, liderul principalei formațiuni de opoziție, Noua Democrație (ND). "Din ce motiv? Pentru ca aceștia [alegătorii] să poată împotriva lui din nou? Abandonează el [puterea]? Și de ce ar trebui să ne fie frică?"

Înainte ca mizele politice să fie mărite, alegerile municipale și regionale de duminică erau importante pentru reforma hărții administrative a țării. Cincizeci și patru de prefecturi au fost unificate în 13 regiuni, inclusiv regiunea Attica (Atena extinsă), care cuprinde aproape jumătate din cei 11 milioane de locuitori ai țării.

Unificarea municipalităților din toată Grecia, parte a planului "Kallikratis" adoptat de guvernul Papandreou, este descrisă ca fiind o modalitate de a reduce costurile, de a oferi servicii mai eficiente și centralizate și de a combate corupția măruntă "provincială".

Întrebat dacă declarațiile lui Papandreou vor afecta cursa, actualul primar al Atenei și fost ministru al Noii Democrații (ND), Nikitas Kaklamanis, a fost categoric.

"Cred că vor avea un impact. Totuși, nu în modul în care premierul a anticipat. Poporul grec este conștient acum că politica nu poate fi practicată pe baza restructurării datoriilor, extorcării și dilemelor false. Politica este practicată, iar dezvoltarea este obținută prin stimulente, nu amenințări. Presupusa dilemă prezentată de premier reflectă disperarea acestuia", a declarat marți Kaklamanis, un fost ministru al sănătății cunoscut pentru franchețea sa, publicației SETimes.

Întrebat dacă alegerile au fost transformate într-un referendum asupra memorandumului sau vor servi drept vot de încredere în guvern, Giorgos Kaminis, principalul oponent al lui Kaklamanis, susținut de PASOK, a declarat în schimb că "răspunsul este destul de simplu: Coaliția noastră nu este sprijinită doar de PASOK, pentru ca cetățenii să o considere ca atare … Premierul, în calitate de șef al guvernului, trebuie să se ocupe de chestiuni naționale majore, atât pe front intern, cât și internațional; prin urmare, în urma crizei economice, el își formulează politicile la câteva niveluri și cu multe dileme".

Kaminis, un nou-venit politic proaspăt ieșit din importanta funcție de Avocat grec al Poporului, a declarat pentru SETimes într-un ton rezervat că coaliția sa de patru partide depășește dilemele mărunte de partid sau liniile de partid. "Și anume, aceasta are un scop: să salveze Atena", a afirmat el.

În cursa regională din Attica, extrem de importantă și foarte încinsă, un alt nou-venit politic crede că "dilema electorală" a lui Papandreou va fi ignorată de alegători, reiterând totodată poziția liderului ND, Samaras, că alegerile anticipate ar fi o "evoluție negativă" în contextul actualei crize economice.

"Declarațiile premierului afectează în principal climatul politic general din Grecia și mai puțin alegerile municipale și regionale din 7 noiembrie. D-nul Papandreou … crede că a găsit o ieșire politică [din criză], aruncând povara responsabilității pe umerii cetățenilor", a declarat miercuri analistul politic Manos Eleftheriadis pentru SETimes.

Eleftheriadis, care este pe buletinul de vot al candidatului sprijinit de ND pentru postul de șef regional din Attica, a declarat că decizia de a transforma alegerile într-un 'referendum' asupra politicilor guvernamentale nu face decât să ofere "cetățenilor oportunitatea de a se exprima, arătând către calea dorită de scoatere a țării din criză și din strânsoarea memorandumului".

Sursă