Sari la conținut

Summit-ul NATO 2008 a avut loc la București

De la Wikiștiri

4 aprilie 2008 București, România — Între zilele de 3 și 4 aprilie s-a desfășurat la București summit-ul NATO 2008. A fost o întâlnire a superlativelor, desfășurată în cea mai mare clădire din Europa, la care au luat parte toți conducătorii statelor din NATO. În plus, la summit au participat președintele afgan Hamid Karzai, delegații din Macedonia și Republica Moldova, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, președintele CE, José Manuel Durão Barroso, și președintele rus Vladimir Putin. Astfel, la București a avut loc cel mai mare summit din istoria Alianței Nord-Atlantice, cu 3.000 de delegați oficiali.

Extinderea NATO a constituit un punct important în agenda întâlnirii. Propunerea peședintelui american George W. Bush de a primi într-un viitor apropiat Ucraina și Georgia ca noi membri ai alianței nu a fost acceptată de Franța și Germania. Poziția franco-germană, susținută de șapte delegații vest-europene, este motivată de temeri privind înrăutățirea relațiilor cu Rusia. Această poziție a fost precizată de către Nicolas Sarkozy și Angela Merkel încă înaintea sosirii la București, prin invocarea problemelor de politică internă ale Georgiei și Ucrainei. Ambelor state li s-a pus în vedere intrarea în NATO, fără precizarea unui termen.

Croația și Albania vor fi în schimb primite în curând în alianță, conform invitațiilor exprimate de către purtătorul de cuvânt al NATO, Appathurai, în seara zilei de 3 aprilie. O invitație similară nu a putut fi adresată Macedoniei, din cauza unui veto din partea Greciei. Macedonia și Grecia au timp până la toamnă să treacă peste disensiunea rezultată din cauza numelui fostei republici iugoslave, care coincide cu cel al unei provincii din nordul Greciei. Sistemul de apărare antiatomică cu bazele în Polonia și Cehia, propus de americani, a fost acceptat de către toți membrii alianței.

A doua temă centrală a summit-ului a fost reevaluarea angajamentului militar și civil din Afganistan. Reprezentanții Franței și-au declarat pe 3 aprilie intenția de a mări semnificativ contingentul trupelor franceze în această țară. Appathurai a menționat în acest context o mărire de ordinul unui regiment, care va urma să fie staționat în estul Afganistanului, unde s-au aflat până acum doar trupe americane. Americanii s-au angajat în schimb să-și intensifice prezența în sudul Afganistanului, regiune în care sunt purtate lupte grele împotriva forțelor talibane. Canadienii, britanicii și neerlandezii, prezenți în sud, solicită de mult timp trupe suplimentare.

Referințe