Sari la conținut

Sute de grănicieri arestați după o revoltă sangeroasă în Bangladesh

De la Wikiștiri

27 februarie 2009 Dhaka, Bangladesh — Forțele de securitate au arestat sute de grănicieri dezertori și au ridicat blocade în Bangladesh, dupa ce o revoltă împotriva ofițerilor militari a făcut cel puțin 22 de morți.

Oficialii le-a oferit amnistie grănicierilor a căror unitate s-a răsculat miercuri împotriva comandanților. Nu este însă clar dacă aministia se aplică și celor care au dezertat.

Joi noaptea, tancurile au intrat în capitala Dhaka și i-au determinat pe grănicieri, care puseseră stăpânire pe principala lor garnizoană din oraș, să se predea. La puțin timp după venirea tancurilor, mai mulți răsculați au fugit, la adăpostul întunericului, potrivit unui comandant al Rapid Action Battalion, forța de elită în rândul căreia a avut loc răscoala. 230 de grănicieri–majoritatea îmbracați în civil–au fost prinși în împrejurimile Capitalei, potrivit purtătorului de cuvânt al batalionului. Alți 68 au fost arestați într-o localitate situată la 40 de kilometri de Dhaka.

Zeci de familii –în special ale ofițerilor de rang înalt –nu știu încă ce s-a întâmplat cu rudele lor și s-au adunat joi în timp ce poliția continua să recupereze cadavre din garnizoană.

Aproape 2000 de grănicieri au deschis miercuri focul asupra ofițerilor lor de rang și au pus stăpânire pe garnizoană, pentru a protesta în legatură cu soldele mici și condițiile improprii.

Referințe