Sari la conținut

Sute de mii de francezi demonstrează împotriva noii legi a muncii

De la Wikiștiri

19 martie 2006 Paris, Franța — Sute de mii de persoane au protestat pe tot cuprinsul Franței împotriva noii legi a muncii în aceste sfârșit de săptămână. Manifestanții cer retragerea unui proiect de contract de muncă pentru tinerii de sub 26 ani, care, potrivit acestora, ar permite exploatarea tinerilor. Sindicatele franceze au amenințat că în caz contrar vor declanșa o grevă generală iar liderii studenților au avertizat că vor bloca universitățile.

Organizatorii protestelor estimează că numărul participanților a depășit un milion de persoane, din care 500 000 doar în Paris. Sursele oficiale, însă, relatează despre 503 000 de protestatari la nivel național și 80 000 în Paris.

Obiectul protestelor, proiectul "Primului contract de muncă" (CPE) permite angajatorilor să concedieze muncitorii tineri fără motiv în primii doi ani de muncă. În orașul Rennes, studenți purtau pungi de gunoi cu însemnele "Sunt concediabil." "Risc să lucrez doi ani pentru nimic, doar ca să fiu concediată în orice moment," a spus Coralie Huvet, studentă la o universitate din Paris. Aurelie Silan, în vârstă de 20 de ani, a declarat pentru Associated Press: "Nu suntem atât de neimportanți, merităm mai mult".

Surse