Tăriceanu intenționează să-și dea demisia

De la Wikiștiri
Jump to navigation Jump to search
Fișier:Tariceanu4.JPG
Călin Popescu Tăriceanu

7 iulie 2005 București, RomâniaPremierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat astăzi, la Palatul Victoria, că Guvernul intenționează să-și dea demisia și să ceară partidelor din coaliția majoritară declanșarea procedurilor pentru convocarea alegerilor anticipate. Hotărârea primului-ministru survine ca urmare a deciziei Curții Constituționale de a declara neconstituționale mai multe articole din pachetul de legi privind reforma în domeniile proprietății și justiției, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.

"Suntem în fața unei situații politice fără precedent. Cu procesul reformei justiției blocat nu avem nici o șansă să obținem un raport de monitorizare favorabil, care să permită aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007. În fața acestei situații nu există decât o singură soluție: să ne întoarcem la electorat prin depunerea demisiei Guvernului și să așteptăm verdictul popular. Votul popular este cel care va decide dacă România vrea să meargă în continuare pe reforma Justiției sau vrea să menținem același sistem ticăloșit, cu o Curte Constituțională, dominată politic de partidul care s-a aflat la putere și care încearcă menținerea privilegiilor ce există în acest moment în Justiție", a declarat șeful Executivului.

Premierul a adăugat că și-a anunțat decizia în fața membrilor Cabinetului. "Consider că actualul Executiv trebuie să-și încheie misiunea și să demareze procedurile necesare angajării alegerilor anticipate. Am discutat acest lucru dimineață cu partenerii de coaliție. Este o decizie irevocabilă pe care am luat-o. Voi cere în continuare partidelor coaliției să demareze procedurile interne de aprobare a dizolvării Parlamentului conform prevederilor Constituției", a spus premierul Tăriceanu.

Șeful Executivului a subliniat că pentru declanșarea alegerilor anticipate mizează pe sprijinul partidelor din arcul guvernamental.

Călin Popescu-Tăriceanu a adăugat că va merge în această seară la Cotroceni pentru a-l informa pe președintele Traian Băsescu asupra acestei decizii.

Primul-ministru a subliniat că Executivul își va îndeplini în continuare angajamentele luate, deoarece integrarea României în UE rămâne un obiectiv prioritar.

Potrivit premierului Tăriceanu, calendarul alegerilor anticipate va fi stabilit în următoarea perioadă împreună cu partenerii din coaliție. De asemenea, Primul-ministru a declarat că Alianța PNL-PD va menține colaborarea și va candida pe liste comune la alegerile parlamentare anticipate.

Referințe[modificare]

Biroul de presă, „Comunicat de presă” — Site-ul Guvernului, 7 iulie 2005