Sari la conținut

Tensiunile dintre Zagreb și Belgrad se amplifică

De la Wikiștiri
Drapelul Serbiei
Drapelul Croaţiei

28 ianuarie 2010 Zagreb, Croația — Președintele ales al Croației, Ivo Josipovic, își va prelua mandatul în contextul adâncirii tensiunilor politice dintre Zagreb și Belgrad. Situația s-a înrăutățit odată cu refuzul președintelui sârb Boris Tadic de a participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Josipovic în cazul în care la aceasta va fi prezent și președintele kosovar Fatmir Sejdiu.

Josipovic a afirmat că va invita la ceremonie pe toți șefii de stat din regiune. Cu toate că Sejdiu și-a confirmat prezența, Tadic a anunțat „Ori Sejdiu, ori eu”.

Problemele actuale dintre Serbia și Croația au apărut în urma declarării independenței Kosovo față de Serbia în februarie 2008. Croația a recunoscut noua țară o lună mai târziu.

Serbia și Croația au depus reclamații reciproce de genocid la Curtea Internațională de Justiție a ONU, iar actualul președinte croat Stipe Mesic a făcut recent declarații inflamatorii cu privire la trimiterea de trupe în Republica Srpska (RS) în cazul în care entitatea încearcă să se separe de Bosnia și Herțegovina (BiH).

Oficialii de la Belgrad au afirmat că declarația lui Mesic este „o altă tentativă evidentă de provocare”.

Înainte de preluarea mandatului, Josipovic încearcă să se țină deoparte, afirmând că va face eforturi pentru stabilirea unor relații bune cu toți vecinii Croației, remarcând că „trimiterea trupelor croate într-o țară vecină nu este o opțiune pentru mine”.

Referințe