Top500 supercomputere - 24 iunie 2005

De la Wikiștiri
Supercomputerul NASA, Columbia

24 iunie 2005 Heidelberg, Germania

Top500 al supercomputerelor lumii a fost dezvăluit pe 22 iunie la Conferința Internațională a Supercomputerelor din Heidelberg, Germania. Supercomputerul Blue Gene/L al IBM ocupă din nou locul întâi în clasament.

IBM deține șase poziții dintre primele zece și este, de asemenea, deținătorul celor mai multe sisteme intrate în competiție - 259 la numărul lor, așadar un procent de 51.8. Hewlett Packard, locul doi în funcție de numărul sistemelor intrate în clasament are 131.

În anteriorul top500 lansat acum jumătate de an supercomputerul Blue Gene/L surclasase pentru prima oară japonezul Earth Simulator, ce se aflase pe locul întâi pentru aproape trei ani. De această dată, supercalculatorul aflat în Departamentul de Energie Lawrence din Livermore, California a reușit să ocupe prima poziție, marcând un scor de teraflops per secundă. Locul dăi este un alt sistem Blue Gene care a ajuns la 91.2 teraflops per secundă.

'Columbia', produs de SGI pentru NASA se clasează pe locul trei, iar 'Earth Stimulator' de la NEC ocupă poziția a patra, cu un scor de 35.86 teraflops per secundă.

NEC a anunțat că va finaliza construirea unui supercalculator capabil să execute 1,000 trilioane de calcule per secundă până în 2010.

Concursul Top500 al Supercomputerelor Lumii, desfășurat semi-anual, este organizat de către Universitatea din Mannheim, Germania, Laboratorul Național NER C/Lawrence Berkeley și Universitatea din Tennessee, Knoxville din anul 1993.