Tratatul de aderare la UE: ușor de semnat, greu de aplicat

De la Wikiștiri
Fișier:Meeting in Victoria Palace.JPG
Tratatul de aderare la UE a fost aprobat de Guvernul României

5 mai 2005 București, România — Guvernul a aprobat joi proiectul de lege privind aprobarea Tratatului de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană. Documentul i-a fost trimis Parlamentului, care urmează să îl dezbată în procedură de urgență. "Acum parcurgem ultimii pași în procesul de integrare. Încheierea acestui proces la termenul stabilit este o prioritate a Guvernului. România va trece în urmatorul an și jumatate printr-un proces radical de schimbare" a pretins premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Fișier:Tariceanu.JPG
Călin Popescu-Tăriceanu: "România va trece în urmatorul an și jumatate printr-un proces radical de schimbare."

În proiectul de lege sunt menționate obligațiile instituțiilor statului de a lua toate măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor Tratatului de aderare. Legea privind ratificarea Tratatului se va adopta în regim de urgență în ședința comună a Senatului și Camerei, fiind necesare voturile a două treimi din numărul parlamentarilor.

Tratatul de aderare este comun cu al Bulgariei, fiind semnat luni la Luxemburg, după ce a fost închis procesul de negociere a 31 de capitole. În ceea ce privește România, se menționeaza în document, Consiliul Uniunii Europene poate decide, prin vot cu majoritate calificată, amânarea aderării țării cu un an, până la 1 ianuarie 2008, dacă există probleme în domeniile justiție, afaceri interne și concurență.