Sari la conținut

Trei persoane suspectate de fraudă bancară reținute la Vatican

De la Wikiștiri


28 iunie 2013 Vatican, Vatican — Un membru al serviciilor de informații italiene, un broker și un membru al clerului de la Vatican au fost reținuți de către poliția italiană într-o investigație ce vizează fraude bancare.

Papa Francisc în martie 2013

Episcopul Nunzio Scarano, ce lucra în calitate de contabil în administrația financiară a Vaticanului, a fost suspendat din funcție în urmă cu mai multe săptămâni, după ce începuse ancheta procurorilor. Acesta este suspectat că ar fi sustras suma de 600.000 de euro din Banca Vaticanului (Istituto per le Opere di Religione – IOR) în tranșe mici de sume pe care le împrumuta unor prieteni, iar aceștia îi ofereau în schimb cecuri bancare. Această sumă a fost folosită, aparent, pentru a plăti un credit ipotecar.

Avocatul monseniorului, Silverio Sica, a declarat că acesta dorea să ajute niște prieteni să aducă suma de 20 de milioane de euro din Elveția în Italia prin intermediul serviciilor de informații și a brokerajului bancar.

Arestarea celor trei vine după declarațiile Papei Francisc de acum câteva săptămâni prin care era anunțată constituirea unei comisii de anchetă a mai multor scandaluri din deceniile precedente.


Referințe[modificare]