Turcia și România s-au numărat printre primii trei la Eurovision

De la Wikiștiri


Lena, câştigătoarea Eurovision 2010

Lena Mayer-Landrut, o cântăreață amatoare de 19 ani din Germania, a câștigat cea de-a 55-a ediție a concursului Eurovision de la Oslo, învingând o serie de interpreți profesioniști din alte 24 de țări care au reușit să se califice în finala de sâmbătă (29 mai).

Liceana din Hanovra era practic necunoscută până când a fost selectată în martie să reprezinte Germania. Ea a câștigat sâmbătă locul întâi, obținând un scor total de 246 de puncte cu piesa sa pop "Satellite", devansând trupa turcească de rock maNga și pe reprezentanții României, Paula Seling și Ovi.

"Cred că este ireal", a declarat Lena după spectacolul de pe Telenor Arena din Oslo, când a devenit cel de-al doilea interpret german care a câștigat vreodată concursul european. "Sunt complet bulversată"!

Mii de oameni au întâmpinat noul star la festivitatea de bun venit din Hanovra. Cancelarul Angela Merkel a declarat că a fost impresionată de "simplitatea și căldura" Lenei.

"Germania a meritat să câștige", au spus cei cinci membri ai trupei rock turcești maNga, afirmând că sunt mândri să se claseze pe locul al doilea dintre cele 39 de națiuni care au participat anul acesta. Ei au obținut un total de 170 de puncte, cu melodia lor "We Could Be the Same".

"Ne așteptam la un loc între primele cinci și am realizat mai mult decât am sperat", a declarat reporterilor DJ-ul trupei, Efe Yilmaz, sâmbătă la Oslo. "Dacă am fi câștigat, ar fi trebuit să petrecem timp de 40 de zile și 40 de nopți, așa că acum sunt ușurat".

Anul acesta, scorurile finale ale concurenților s-au bazat în proporție de 50% pe voturile telespectatorilor și 50% pe voturile celor 39 de jurii naționale, compus fiecare din cinci profesioniști în muzică. Fiecare grup a apreciat melodiile în maniera tradițională, oferind 12 puncte pentru piesa favorită, zece puncte pentru cea de-a doua, opt pentru cea de-a treia, etc. Scopul noului regulament a fost acela de a atenua efectele votului motivat de uniunea politică și geografică.

maNga a obținut trei punctaje de 12 puncte – de la Azerbaidjan, Croația și Franța și patru de zece puncte – de la Belgia, Bosnia și Herțegovina (BiH), Germania și Macedonia. Cea mai bună performanță a Turciei a fost în 2003, când cântăreața pop Sertab Erener a câștigat concursul cu piesa "Every Way That I Can".

Reprezentanții României, Paula Seling și Ovi, s-au clasat pe locul al treilea cu melodia "Playing with Fire". Ei au primit un punctaj total de 162 puncte, dintre care 12 puncte din partea Moldovei și de patru ori câte zece puncte, din partea Norvegiei, Portugaliei, Spaniei și Suediei.

Interpreții români cred că ar fi avut o șansă mai bună de reușită dacă țările din fosta Uniune Sovietică nu s-ar fi votat din nou între ele.

"Cred că am făcut o treabă grozavă", a declarat Ovi după show, citat de cotidianul românesc în limba engleză Nine O'clock.

Alte cinci țări din Europa de Sud-est -- Albania, Bosnia și Herțegovina (BiH), Cipru, Grecia și Serbia – s-au calificat în finala celor 25 de țări de sâmbătă, în timp ce Bulgaria, Croația și Macedonia au ieșit din cursă după participarea lor în semifinale. Muntenegru nu a participat anul acesta din motive financiare.

Grecii Giorgos Alkaios & Friends au obținut un punctaj total de 140 de puncte cu piesa "OPA", situându-se pe locul opt în finală, în fața sârbului Milan Stankovic, care s-a clasat pe locul al 13-lea cu un punctaj total de 72 de puncte pentru melodia sa "Ovo Je Balkan" ("Aceștia sunt Balcanii").

Albaneza Juliana Pasha a obținut 62 de puncte cu piesa "It's All about You", care a clasat-o pe locul 16. Bosniacul Vukasin Brajic s-a clasat pe locul imediat următor, cu 51 de puncte pentru "Thunder and Lightning". Cipru s-a clasat pe locul 21 cu 27 de puncte pentru "Life Looks Better in Spring", interpretată de Jon Lilygreen și The Islanders.

Referințe[modificare]