Sari la conținut

Turismul și construcțiile ies din hibernare

De la Wikiștiri
S-a redeschis sezonul construcţiilor

30 aprilie 2005 Constanța, România — Potrivit estimărilor a 5.198 de agenți comerciali, care au participat la un sondaj al Institutului Național de Statistică (INS), pentru următoarele trei luni, se conturează o creștere a activității din industrie, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii. Astfel, conform informațiilor furnizate de INS, în perioada mai - iulie, în activitatea de construcții se va înregistra o creștere accentuată a volumului producției, cu 64%, corelată cu cea stocului de contracte și comenzi, unde creșterea va fi de 50%. Referitor la numărul de angajați, se preconizează, de asemenea, o tendință ascendentă, cu un procent de aproximativ 29%, atât pe ansamblul sectorului, cât și pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Prețurile lucrărilor vor crește în continuare, soldul conjunctural total fiind de 53%. Și volumul producției din industria prelucrătoare va crește cu 32%, menținându-se pozitiv trendul înregistrat la exportul de produse finite. În plus, agenții economici care activează pe piața de profil apreciază o ușoară tendință de creștere a competitivității produselor românești, atât pe piața Uniunii Europene, cât și pe celelalte piețe externe. Managerii întreprinderilor comerciale din sectorul comerțului cu amănuntul, care au răspuns la ancheta de opinie a INS estimează pentru următoarele trei luni o tendință pozitivă a situației economice din acest sector, susținută atât de evoluția ascendentă a vânzărilor de mărfuri, cât și de creșterea volumului fizic al comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri. 91% dintre manageri sunt de părere că nivelul stocurilor de mărfuri se menține aproximativ egal cu nivelul necesar desfășurării activității de comerț cu amănuntul iar 85% dintre angajatori prognozează o stabilitate a numărului de salariați din acest sector. Evoluția estimată a prețurilor de vânzare, pe trimestrul II al anului indică o creștere de 59% pe total de activitate, în comparație cu trimestrul precedent. Respodenții din domeniul servicii apreciază tendința pozitivă a cererii de servicii, situația economică crescând constant în ultimele trei luni. 85% dintre cei intervievați au prognozat o stabilitate a numărului de angajați, pentru perioada mai - iulie.

Conform spuselor acestora, prețurile vor avea o evoluție ascendentă, în special în sectorul hotelier și al restaurantelor, urmate de unitățile care au activități auxiliare și anexe de transport și pe piața agențiilor de turism.