Turul Franței 2005: Peter Weening câștigă etapa a opta

De la Wikiștiri
Acest articol face parte din Ediția specială Turul Franței 2005

9 iulie 2005 Turul Franței 2005, Franța — Ciclistul olandez Peter Weening, debutant în Marea Buclă, a câștigat etapa a opta, la fotografie, în același timp cu partenerul său de evadare, germanul Andreas Klöden.

După o escapadă în Germania, Turul s-a întors în Franța într-o etapă de 231 de kilometri între Pforzheim (Germania) și Gerardmer. Tânărul olandez în vârstă de 24, a plecat într-o evadare de șapte cicliști, încercând să-și abjudece principala cățărare a zilei, Col de la Schlucht, de categoria a doua (1139 de metri). Etapa a opta a prilejuit atacuri împotriva liderului clasamentului general, Lance Armstrong. Kazahul Alexander Vinokourov (T-Mobile) a lansat primul atac. Ulterior, coechipierul său, germanul Andreas Kloden a demarat și el, însă Armstrong l-a lăsat să plece, preferând să-l marcheze pe principalul său rival, germanul Jan Ullrich.

Klöden l-a ajuns din urmă pe Weening, câștigând cățărarea de la Col de la Schlucht. Pe final, Weening s-a dovedit a fi mai proaspăt și la depășit pe Klöden pe ultimii metri, finalul fiind decis la fotografie.

Plutonul a sosit cu 27 de secunde întârziere. În clasamentul general, Armstrong este în continuare în frunte, urmat de Jens Voigt (CSC) la 1 minut și de Alexander Vinokourov la 1 minut și 2 secunde.