Turul Franței 2005: Valverde îi ține piept lui Armstrong

De la Wikiștiri
Acest articol face parte din Ediția specială Turul Franței 2005

11 iulie 2005 Turul Franței 2005, Franța — Spaniolul Alejandro Valverde a câștigat etapa a zecea a Marii Bucle, devansându-l cu doar câțiva metri pe americanul Lance Armstrong. Texanul a preluat tricoul galben, cel al liderului în clasamentul general.

Valverde și-a abjudecat prima sa victorie în "le Tour", la prima sa participare. Marea speranță a ciclismului sepaniol, s-a clasat al doilea la Campionatele mondiale din 2003.

Danezul Michael Rasmussen a terminat al treilea, la nouă secunde, fiind conometrat în același timp cu spaniolul Francisco Mancebo. Singurul francez în primii 30 de rutieri la general, Christophe Moreau s-a clasat pe locul al 16-lea în etapa disputată între Grenoble și Courchevel.

Italianul Ivan Basso, al cincelea, a ajuns un minut mai târziu. Liderii echipei T-Mobile, Jan Ullrich și Andreas Klöden au pierdut peste două minute, în timp ce kazahul Alexandre Vinokourov, numărul trei în aceași echipă, a întârziat cinci minute față de Valverde.

Germanul Jens Voigt, purtătorul tricoului verde la plecarea de la Grenoble, a pierdut virtual primul loc în clasamentul general în prima parte a cursei, lucru care a rămas neschimbat până la Courchevel. În clasamentul provizoriu, Armstrong l-a devansat pe Rasmussen cu 38 de secunde, Basso se află la 2 min 40 sec, iar francezul Christophe Moreau ocupă poziția a patra la 2 min 42 sec.