Turul Franței 2005: Valverde îi ține piept lui Armstrong

De la Wikiștiri
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol face parte din Ediția specială Turul Franței 2005

11 iulie 2005 Turul Franței 2005, Franța — Spaniolul Alejandro Valverde a câștigat etapa a zecea a Marii Bucle, devansându-l cu doar câțiva metri pe americanul Lance Armstrong. Texanul a preluat tricoul galben, cel al liderului în clasamentul general.

Valverde și-a abjudecat prima sa victorie în "le Tour", la prima sa participare. Marea speranță a ciclismului sepaniol, s-a clasat al doilea la Campionatele mondiale din 2003.

Danezul Michael Rasmussen a terminat al treilea, la nouă secunde, fiind conometrat în același timp cu spaniolul Francisco Mancebo. Singurul francez în primii 30 de rutieri la general, Christophe Moreau s-a clasat pe locul al 16-lea în etapa disputată între Grenoble și Courchevel.

Italianul Ivan Basso, al cincelea, a ajuns un minut mai târziu. Liderii echipei T-Mobile, Jan Ullrich și Andreas Klöden au pierdut peste două minute, în timp ce kazahul Alexandre Vinokourov, numărul trei în aceași echipă, a întârziat cinci minute față de Valverde.

Germanul Jens Voigt, purtătorul tricoului verde la plecarea de la Grenoble, a pierdut virtual primul loc în clasamentul general în prima parte a cursei, lucru care a rămas neschimbat până la Courchevel. În clasamentul provizoriu, Armstrong l-a devansat pe Rasmussen cu 38 de secunde, Basso se află la 2 min 40 sec, iar francezul Christophe Moreau ocupă poziția a patra la 2 min 42 sec.