UE și SUA elaborează o strategie comună antiterorism

De la Wikiștiri

] 5 iunie 2010 Bruxelles, Belgia — UE și Statele Unite au emis o declarație comună joi (3 iunie), promițând să continue cooperarea în lupta împotriva terorismului, pe baza valorilor și principiilor lor comune și a respectului deplin pentru drepturile omului, diferențele religioase și statul de drept.

Miniștrii de interne ai Uniunii celor 27 de națiuni au aprobat documentul în timpul unei întâlniri organizate la Luxemburg, în ajunul summitului UE-Pakistan de la Bruxelles.

Ministrul spaniol de interne Alfredo Perez Rubalcaba, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă de șase luni a Uniunii, a prezidat întâlnirea de joi și a descris declarația ca pe "un mesaj adresat lumii musulmane".

"Vom fi fermi în apărarea valorilor noastre, dar ne vom arăta toleranța față de alte culturi", a declarat el reporterilor. "Este un mesaj pentru cei care doresc ca violența să domnească... Este important ca țările musulmane să știe că le respectăm valorile, iar teroriștii să știe că trebuie să le combatem activitățile".

Declarația de joi "oferă un cadru pentru adâncirea relației noastre de contraterorism, deja strânsă și productivă", a declarat subsecretarul american de stat, Philip Crowley.

Subliniind faptul că nu există circumstanțe care să poată justifica actele de terorism, cele două părți și-au reafirmat angajamentul față de respectarea legii internaționale, a legii umanitare internaționale și a legii refugiaților în măsurile destinate prevenirii sau combaterii acestor acte. Acestea au promis de asemenea să implementeze "prohibiții asupra torturii și asupra tratamentului sau pedepselor crude, inumane sau degradante".

Declarația a menționat în continuare că UE și Statele Unite își rezervă dreptul de a judeca proprii cetățeni acuzați de abuzarea prizonierilor, indiferent de locația în care se produc presupusele delicte.

"Pentru a evita impunitatea în lupta împotriva terorismului, statul al cărui personal este suspectat că a comis abuzuri legate de eforturile de combatere a terorismului sunt în general responsabile în primă instanță pentru investigarea și deciderea urmăririi penale a acestui comportament", se afirma în declarație.

UE și Statele Unite au subliniat faptul că eforturile lor comune în lupta împotriva terorismului "trebuie să folosească o gamă cuprinzătoare de active orientate pe acțiune, inclusiv de aplicare a legii, cooperare judiciară, informații, diplomatice, financiare și de securitate". Potrivit AFP, miniștrii de interne ai UE au primit joi un raport al coordonatorului antiterorism al Uniunii, Gilles de Kerchove, care a menționat că "terorismul inspirat de al-Qaeda rămâne cea mai mare amenințare" la adresa Uniunii. Potrivit surselor, de Kerchove a avertizat de asemenea că numărul de cetățeni UE radicalizați care participă la tabere de instrucție teroristă în zonele de conflict și revin apoi pe continent nu este "deloc neglijabil".

UE și Statele Unite "se vor baza pe eforturile de încorporare a componentelor statului de drept și drepturilor umane în programele de dezvoltare a capacităților", au declarat aceștia, subliniind de asemenea importanța abordării pericolului extremismului violent local și schimbului de experiențe.

Potrivit lui Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru afaceri interne, cele două părți s-au apropiat de obiectivul încheierii unui acord care ar putea acorda investigatorilor americani antiterorism acces la datele de transfer bancare ale cetățenilor europeni.

"Suntem pe punctul de a finaliza negocierile și sperăm să avem documentul la începutul săptămânii următoare", a declarat ea, fiind citată de Reuters.

Referințe[modificare]