Sari la conținut

UE a acordat României încă un an pentru reducerea deficitului bugetar

De la Wikiștiri
Joaquin Almunia

10 februarie 2010 România — Comisia Europeană (CE) a propus luni (8 februarie) ca termenul acordat României pentru reducerea deficitului său bugetar să fie prelungit cu un an, până în 2012, din cauza severității crizei economice.

„România a făcut un efort serios pentru a limita deteriorarea deficitului său bugetar și pentru a păstra stabilitatea macroeconomică în ultimul an”, a declarat Joaquin Almunia, actualul comisar UE pentru afaceri economice și monetare, aflat pe final de mandat. „Înrăutățirea situației economice față de momentul emiterii recomandărilor inițiale justifică prelungirea termenului limită cu un an”.

Anunțând noua lor propunere, autoritățile de la Bruxelles au afirmat că România a luat măsuri eficiente pentru reducerea deficitului său fiscal anul trecut, menționând reducerea salariilor funcționarilor publici și a cheltuielilor publice pentru bunuri și servicii.

În ciuda acestor măsuri, exporturile României au scăzut semnificativ, iar cererea internă s-a redus din cauza crizei economice și financiare globale. Ca urmare, se estimează că economia s-a contractat cu aproximativ 7% în 2009, cu mult peste procentajul de 4% anticipat de CE în primăvara trecută.

După ani de creștere economică puternică, România a fost lovită din plin de recesiunea globală și a cerut asistență internațională în martie 2009 pentru a atenua impactul. În schimbul unui pachet de asistență de 20 miliarde euro din partea FMI, inclusiv a unei contribuții de 5 miliarde euro din partea UE, țara a promis o serie de reforme pentru reducerea cheltuielilor publice.

În luna iunie a anului trecut, autoritățile de la Bruxelles au propus lansarea unei proceduri de deficit excesiv (PDE) împotriva România din cauza deficitului bugetar din 2008, care a ajuns la 5,4% din PIB. Nivelul respectiv a depășit limita de 3% din PIB impusă membrilor Uniunii. Au fost făcute recomandări pentru alinierea acestuia până în 2011.

Aprobând propunerea CE, miniștrii de finanțe ai UE au adoptat în 7 iulie o decizie care stabilea un termen limită de șase luni pentru ca autoritățile de la București să ia măsuri eficiente, specificând măsurile corective necesare.

„Bugetul pe 2010 include de asemenea un pachet de măsuri care reduce cheltuielile cu aproximativ 2% din PIB și mărește veniturile cu aproximativ 0,5% din PIB … o Lege a Responsabilității Fiscale care introduce un cadru fiscal pe termen mediu obligatoriu a fost înaintată parlamentului. Se poate concluziona că România a luat măsuri eficiente, conform celor cerute în recomandare”, a afirmat CE într-o declarație.

Almunia a avertizat: „Efortul de consolidare trebuie să continue... pentru a asigura corectarea deficitului până în 2012”.

Referințe[modificare]