Sari la conținut

UE admite rivalitatea dintre Nabucco și South Stream

De la Wikiștiri

25 noiembrie 2010 Bruxelles, Belgia — Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a recunoscut luni că cele două proiecte de gazoducte ar putea deveni concurente în timp.

UE a recunoscut pentru prima dată luni (22 noiembrie) probabilitatea unei potențiale rivalități între gazoductele South Stream și Nabucco.

"South Stream va concura probabil cu Nabucco pe termen lung", a declarat comisarul european pentru energie Guenther Oettinger la o conferință care a marcat cea de-a 10-a aniversare a dialogului energetic UE-Rusia, desfășurată la Bruxelles.

Ambele proiecte sunt concepute să aducă gaze naturale în Europa, dar din surse diferite. UE, care obține aproape o treime din necesarul său de gaze din Rusia, susține proiectul Nabucco, al cărui cost se ridică la aproximativ 8 miliarde de euro. Acesta este susținut de asemenea de Statele Unite. În prezent, aproximativ 80% din importurile de gaze rusești ale uniunii celor 27 de națiuni sunt transportate prin Ucraina, ale cărei dispute asupra prețului cu compania moscovită Gazprom au dus la două întreruperi ale livrărilor în ultimii ani.

Conducta cu o lungime de 3 300 km – care va pleca din estul Turciei până la depozitul de gaze din Baumgarten, Austria, traversând Bulgaria, România și Ungaria – urmează să fie finalizată până în 2015. Aceasta este proiectată să transporte anual până la 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale din regiunea caspică și Orientul Mijlociu spre Europa. Scopul acesteia este să reducă dependența UE de gazele rusești.

Anunțat pentru prima dată în 2007, South Stream este un proiect dezvoltat în comun de Gazprom și grupul energetic italian ENI. Acesta este proiectat să transporte gaze naturale rusești în Europa, ocolind Ucraina. Conducta va cuprinde un segment maritim cu o lungime de 900 km care pleacă din stația de compresoare Beregovaya de pe coasta rusească a Mării Negre spre orașul port Varna din Bulgaria. Se va ramifica apoi într-un segment nord-vestic al cărui punct terminus va fi în Austria și unul sud-vestic care va pleca spre Grecia și Italia.

Conducta urmează să devină complet operațională la sfârșitul anului 2015. Aceasta va avea o capacitate anuală inițială de 30 de miliarde de metri cubi, urmând să crească la 63 de miliarde de metri cubi până în 2018.

Deși este mai puțin costisitor decât South Stream, al cărui preț ar putea ajunge la 24 miliarde de euro, potrivit unor analiști, proiectul Nabucco a fost amânat din cauza fondurilor și a necesității de găsi furnizori de încredere.

Consorțiul de șase companii Nabucco, condus de compania petrolieră și de gaze austriacă OMV, din care fac parte corporațiile energetice naționale ale Bulgariei, Ungariei, României și Turciei, precum și grupul energetic german RWE, poartă în prezent negocieri pentru obținerea de gaze naturale din nordul Irakului, din Azerbaidjan și Turkmenistan.

Săptămâna trecută, vicepremierul turkmen Baymyrad Hojamuhamedov a declarat că țara sa este gata să furnizeze anual până la 40 de miliarde de metri cubi din rezerva sa de gaze pentru proiectul gazoductului susținut de UE. Această cantitate ar depăși deja capacitatea proiectată a Nabucco.

Luând cuvântul la conferința de luni dedicată celei de-a 10-a aniversări a dialogului energetic UE-Rusia, ministrul rus al energiei Sergei Șmatko a cerut autorităților de la Bruxelles să pună South Stream pe picior de egalitate cu Nabucco.

"Este evident că Europa caută rute noi de aprovizionare și surse noi", a spus Șmatko. "Iar noi înțelegem desigur că aceasta este o abordare corectă a UE de a minimaliza orice riscuri externe".

Sursă