Sari la conținut

VERZII germani cer revederea atribuțiilor Curții Constituționale (germane)

De la Wikiștiri


6 august 2015, Berlin. Președinta Verzilor din Parlamentul German, Katrin Göring-Eckardt, a criticat puternic rolul guvernului federal în investigațiile privind înaltă trădare făcute de Procuratura germană începând din luna mai împotriva jurnaliștilor de la Netzpolitik.org. "În prezent, ne confruntăm din partea Curții Constituționale cu un evident și în forță atac la libertatea presei", a declarat Göring-Eckardt către ziarul "Tagesspiegel" din Berlin. "Guvernul federal se comportă foarte contradictoriu. Comportament anterior al guvernului Merkel a contribuit masiv la faptul că, acum este vorba de un clar scandal al coaliției la guvernare CDU-SPD. "

Göring-Eckard a atacat și pe președintele Curții Constituționale, Hans-Georg Maassen: "Președintele Curții Constituționale, Maassen și autoritatea condusă de el joacă, și nu numai de la afacerea actuală, cu totul altceva decât un rol fericit. În loc de a fi parte a Iluminismului (claritate), este zidit peste și peste din nou, ori de câte ori este posibil. Verzii au cerut ca "atribuțiile Protecției (Curții) Constituționale să fie verificate, autoritatea respectivă să fie nou înființată, iar controlul parlamentar al serviciilor să fie reformat fundamental. "

Künast solicită publicarea scrisorilor interne[modificare]

Politiciana verde Renate Künast cere de asemenea, publicarea scrisorilor interne la Comisia pentru afaceri juridice a Bundestagului. "Nu se poate ca totul să fi fost derulat numai în runde de telefon informale", a declarat președinta comisiei. "De aceea, deputații au nevoie acum de toate documentele." Acestea ar include plângerile Curții Constituționale la obiect, precum și modalitățile evaluatoare comandate de procurorul general demis în urma scandalului, Harald Range.

Künast a cerut Internelor și Ministerul de Justiție să își prezinte documentele Comisiei parlamentare de Drept . Ea a reacționat iritată la faptul că Uniunea Creștin-Democrată și SPD (coaliția) au refuzat sesiuniea specială, solicitată de Verzi pentru vineri 7 august, a Comisiei Bundestagului pentru afaceri juridice. "Partidele din coaliție ar vrea să satisfacă Parlamentul (Bundestag) cu o întâlnire cândva în luna septembrie", a spus Künast. "Aceasta face doar, ca scandalul să continue."

Critica Ministrului Justiției, Maas[modificare]

Din Uniunea Creștin-Democrată crește o critică a comportamentului Ministrul Federal al Justiției, Heiko Maas (SPD), în afacerea "Netzpolitik". "Nu pot să înțeleg comportamentul ministrului Maas", a spus senatorul berlinez de justiție, Thomas Heilmann (CDU), către ziarul "Rheinische Post" care apare în Düsseldorf. "Sau se vede pe sine ca o autoritate superioară Procurorului General, și atunci el ar fi trebuit să intervină cam de două luni", a spus Heilmann. "Sau este de părere că politica nu ar trebui să intervină în procesele penale politice, și atunci el nu ar avea voie nici acum să se amestece."

Ministrul Justiției, Maas a anunțat marți 4 august că Procurorul-șef federal, Harald Range a fost pensionat în mood interimar. Anterior, Procurorul General reproșase ministrului justiției că a exercitat influență politică asupra anchetei contra blogului „Netzpolitik.org“ suspectat de înaltă trădare. Maas a respins acuzațiile lui Range.

Surse[modificare]