Sari la conținut

Vot pozitiv pentru integrarea europeană

De la Wikiștiri

13 aprilie 2005 Strasbourg, Franța

Steagul Uniunii Europene
Steagul Uniunii Europene

Un nou pas spre integrare

Parlamentul european și-a dat astăzi, 13 aprilie, votul decisiv. 497 de parlamentari au votat pentru România, 93 împotrivă și 71 s-au abținut. Pentru Bulgaria au fost 522 de voturi pentru, 70 împotrivă și 69 de europarlamentari s-au abținut. Astfel, România va semna tratatul de aderare la 25 aprilie 2005, alături de Bulgaria. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a acordat o conferință de presă imediat după comunicarea oficială a rezultatelor finale.

Chiar dacă este un rezultat foarte bun pentru țara noastră, el nu a fost lipsit de emoții și nici scutit de critici. Conservatorii din Parlamentul european au făcut presiuni până în ultimul moment pentru a fi amânat votul. Totuși, în final aceștia au cedat. Mesajul pentru cele două țări candidate a fost: "Ne-am ținut promisiunea față de aceste state, că vor deveni membre ale Uniunii Europene. Este un mesaj, le dorim ca membre, dar trebuie să își facă temele așa cum scrie în tratat. ".

De asemenea, raportorul pentru România, Pierre Moscovici a declarat: "Cred că este un semn de prietenie pentru România, pentru poporul român, și așa ar trebui înțeles. În același timp, trebuie să fim vigilenți. Trebuie să fim atenți să nu înșelăm pe nimeni.". Președintele Băsescu a mai declarat: "Fac un apel la toți cei 22 de milioane de români să înțeleagă că numai guvernul nu poate ajunge la un rezultat pozitiv privind integrarea, este necesar un efort al întregului popor.".