Wikiștiri:Întrebări frecvente

De la Wikiștiri

Cum fac să scriu cu diacritice, fără HTML entities? (fără â și î de exemplu)[modificare]

Trebuie să folosiți un browser modern (Internet Explorer 5.5+ sau Mozilla de pildă) și să aveți tastatura setată în limba română. Dacă folosiți Windows, nu uitați că trebuie mai întâi să instalați Central European locales și abia pe urmă puteți instala driver-ul de tastatură românească. Vedeți și întrebarea de mai jos

ATENȚIE! Acest mod de editare nu este valid pe Wikiștiri în engleză! Versiunea în limba română, ca și celelalte Wikipedii internaționale, folosește w:Unicode, acesta este motivul pentru care absolut orice caracter pe care îl puteți produce în mod nativ în sistemul Dvs. de operare poate fi lipit fără probleme în Wikiștiri. Wikiștiri internațională folosește w:ANSI, mai precis w:ISO-8859-1, de aceea trebuie folosite HTML entities în acel caz.

De unde știu ce trebuie să scriu ca să formatez textele în Wikiștiri?[modificare]

Vedeți Wikiștiri:Cum să editezi o pagină

Vreau să contribui. De unde încep?[modificare]

Vedeți Wikiștiri:Bine ați venit

Îmi este foarte incomod să scriu cu diacritice în Windows. E vreo variantă mai comodă?[modificare]

Dacă nu vă este la îndemână standardul oficial al tastaturii românești, puteți încerca să folosiți și această variantă de aranjare a tastaturii dacă folosiți Windows XP sau mai nou ca sistem de operare. Vedeți Wikiștiri:Limba română conține diacritice pentru motivele scrierii cu diacritice în Wikiștiri în limba română.

Cum leg pagini românești cu titluri care conțin diacritice din alte Wikipedii?[modificare]

Cum să leg paginile românești ce conțin diacritice pe pagini străine fără să apară eroare ("Titlu Invalid")? Vezi Pagini românești cu diacritice.

De unde știu care sunt textele speciale pe care le pot folosi?[modificare]

Prin "texte speciale" se înțeleg textele de forma {{ANULCURENT}}. Lista completă a textelor speciale se găsește la Wikiștiri:Texte speciale.

Cum mă semnez ușor?[modificare]

Dacă vreți doar numele cu legătură către pagina Dvs., scrieți trei tilde în sursă (~~~). Pentru semnături în mesajele de pe paginile de discuții, este recomandat să includeți și data. Aceasta rezultă automat dacă introduceți patru tilde în sursă (~~~~). Formatul obișnuit (dar nu obligatoriu) al semnăturilor include și două liniuțe (semne "minus") înaintea numelui propriu-zis (acesta este la origini un obicei în e-mail, însă a ajuns și pe Wikiștiri). Așadar semnătura recomandată este "--~~~~". Vezi și pagina Cum să editezi o pagină pentru alte informații despre formatarea surselor.

Vreau să editez, dar în loc de text găsesc "{{[text arbitrar]}}"[modificare]

Acestea sunt mesaje speciale. Pentru mai multe detalii folosiți legătura din propoziția anterioară. Pentru a edita conținutul acestor mesaje, folosiți o legătură de forma "http://ro.Wikiștiri.org/w/wiki.phtml?title=Format:[text arbitrar]&action=edit" (evident înlocuiți [text arbitrar] cu textul corespunzător din pagina pe care doriți să o editați).

Ce înseamnă Pagini Orfane (sunt paginile spre care nu duce nici un link ) ?[modificare]

Și când se modifică intrările de pe pagina Pagini Orfane de la secțiunea Pagini Speciale, pentru că modific legături spre paginile găsite acolo, dar pe Pagini Orfane rămân orfane deși teoretic nu mai sunt orfane ?

Oricine poate sa modifice orice articol? Nu e riscant?[modificare]

Daca eu m-am chinuit cu un articol si il sterge altcineva?

Teoretic nu este șters definitiv, se regăsește în istoric și oricine îl poate readuce în forma de dinainte. Pe lângă asta pot șterge efectiv articole doar administratorii și nu e cazul să șteargă articole bune. Elerium | [ Discuție Elerium ] 8 Apr 2005 21:42 (UTC).