Sari la conținut

Ajutor:Căutare

De la Wikiștiri
(Redirecționat de la Wikiștiri:Caută)

Pentru a căuta o știre sau o altă pagină în Wikiștiri se poate folosi funcția de căutare, disponibilă la toate paginile din Wikiștiri, în partea stângă. Căutarea se efectuează nu numai în titluri, ci și în corpul știrilor.

În locul funcției de căutare se pot folosi și următoarele unelte, care însă permit identificarea articolelor numai după titlu:

  • Indexul știrilor: căutare de la primele două litere din titlu;
  • Lista paginilor: listarea paginilor (știri, imagini etc.) al căror titlu începe cu un anumit șir de caractere.

Salt / Caută[modificare]

Cele două butoane de sub caseta de căutare au următoarele funcții:

  • Salt: dacă este găsită o pagină al cărei titlu se potrivește cu cuvântul căutat atunci se produce direct afișarea paginii respective, altfel se apelează funcția de căutare. Tasta enter de la tastatură este echivalentă cu apăsarea pe acest buton.
  • Caută: listează paginile care au cuvântul căutat în titlu sau în conținut.

Diacritice[modificare]

În prezent funcția de căutare necesită scrierea corectă a cuvintelor românești sau străine, cu diacritice acolo unde este cazul. De exemplu trebuie scris „frecvență” pentru a găsi știrea despre această mărime fizică; o căutare fără diacritice („frecventa”) nu recunoaște știrea.

Această problemă nu apare la căutarea folosind motoare externe.

Domeniu[modificare]

În mod implicit căutarea se face numai în articole și în paginile de ajutor. Puteți opta pentru căutarea în alte tipuri de pagini prin bifarea căsuțelor respective. De asemenea utilizatorii înregistrați și autentificați pot alege la Preferințe ce tipuri de pagină vor fi avute în vedere la căutare.

Majuscule[modificare]

Funcția caută nu ține cont dacă ați introdus cuvântul cu majuscule sau minuscule. Funcția salt ține cont de majuscule doar în anumite situații; prima literă din titlu nu contează niciodată dacă e sau nu majusculă.

Actualizare[modificare]

Funcția de căutare operează asupra unei baze de date separată de cea a proiectului și care se actualizează periodic. De aceea paginile foarte noi pot să nu apară ca rezultat al căutării, și invers, paginile șterse recent încă mai pot apărea între rezultate.

Vezi și[modificare]

Instrumente externe[modificare]