Wikiștiri:Checkuser

De la Wikiștiri
Sari la navigare Sari la căutare
Checkuser

Permisiunile de verificare a utilizatorilor (cunoscute mai ales sub numele în engleză, checkuser) se referă la posibilitatea acordată unor utilizatori de a afla următoarele informații:

  • de la ce adrese IP a accesat Wikiștiri un anumit utilizator înregistrat;
  • ce modificări s-au făcut de la o anumită adresă IP, atît anonim cît și autentificat;
  • ce sistem de operare are calculatorul folosit de utilizator și prin ce tip de browser s-a conectat la Wikiștiri.

Aceste informații sînt utile pentru a combate vandalismul și atunci cînd există suspiciunea că o persoană înregistrată cu mai multe conturi le-ar folosi pentru a influența rezultatul unui vot sau pentru a crea presiune într-o dispută.

Politica de confidențialitate a Wikiștiri nu permite ca aceste informații să fie disponibile oricui și nici ca ele să fie făcute publice. De aceea permisiunile checkuser sînt acordate numai unor utilizatori cărora comunitatea le-a acordat încrederea necesară.

Baza de date în care se face căutarea cu funcția checkuser nu este permanentă, informațiile mai vechi decît un anumit interval de timp sînt șterse.

Există un jurnal al apelurilor la funcția checkuser, pentru ca utilizatorii cu aceste permisiuni să se poată verifica reciproc pentru a preîntîmpina abuzul. Din același motiv la fiecare proiect se aleg cel puțin doi utilizatori cărora li se acordă aceste permisiuni.

Permisiunile checkuser nu sînt legate de statutul de administrator sau birocrat, dar practica arată că în general numai utilizatorii care au cel puțin statutul de administrator primesc acordul comunității de a folosi funcția checkuser.

Unelte și informații:


Permisiuni checkuser la ro.wp[modificare]

Lista utilizatorilor cu permisiuni checkuser la Wikiștiri în limba română, actualizată în timp real, se găsește la pagina Special:Listusers/checkuser.

Utilizatori curenți[modificare]

Cereri de verificare[modificare]

Model de cerere:

===[[Utilizator:Icsulescu]] și [[Utilizator:Igrecescu]]===

Icsulescu e blocat și cred că tot el a deschis contul Igrecescu pentru a ocoli blocarea. ~~~~