Wikiștiri:Politica oficială
Wikiștiri este un proiect colaborativ, iar fondatorii și contribuitorii proiectului au un scop comun:
- Scopul nostru este de a crea o sursă liberă de știri, destul de cuprinzătoare în raport cu altele, atât ca acoperire cât și ca adâncime. În plus, dorim ca Wikiștiri să fie o sursă de informație de încredere.
Wikiștiri se folosește politici și îndrumări care în general sunt acceptate și considerate importante sau chiar esențiale, de către contribuitori și fondatori. Acestea sunt în general utile pentru a crea un punct de convergență în contibuțiile editorilor. Cu toate acestea, este important să rețineți că majoritatea acestora nu sunt imuabile - dimpotrivă, ele evoluează în general în pas cu proiectul; cu alte cuvinte, nu le tratați ca literă de lege. Majoritatea sunt însă de obicei bine cristalizate de-a lungul timpului, așadar încercați să nu le desconsiderați.
Politici general acceptate
[modificare]- Nu promovați nici un punct de vedere particular chiar dacă este dovedit din punct de vedere științific sau larg acceptat. Pur și simplu scrieți știrea prezentând în măsura posibilului toate punctele de vedere, fără discriminare.
- Pentru mai mult, vedeți: Wikiștiri:Punct de vedere neutru
- Nu reveniți asupra niciunui articol mai mult de trei ori în 24 de ore. Acesta este un „gard electric” pentru a preveni războiul „revenirilor”.
- Pentru mai mult, vedeți: Wikiștiri:Regula celor trei reveniri
- Citați sursele. Totul (cu excepția evidentului) într-un articol Wikiștiri trebuie să fie verificabil și trebuie să le spuneți cititorilor unde ați găsit informațiile.
- Vedeți: Wikiștiri:Citarea surselor
- Nu trimiteți materiale aflate sub drepturile de autor. Wikiștiri este un site de știri liber, textele fiind acoperite de licența GNU pentru documentație liberă. Dacă trimiteți texte protejate de drepturi de autor fără permisiune puneți în pericol obiectivul nostru de a crea un site cu adevărat liber al cărui texte pot fi redistribuite de oricine. În plus, o astfel de contribuție poate periclita proiectul și din punct de vedere legal. Dacă întâlniți articole din Wikiștiri unde sunt încălcate drepturile de autor, menționați-le pe pagina: Wikiștiri:Încălcarea drepturilor de autor.
- Pentru mai multe informații vedeți Wikiștiri:Drepturi de autor
- Respectați-i pe ceilalți contribuitori. Contribuitorii Wikiștiri pot veni din diverse culturi sau medii, drept care opiniile pot varia. Așa cum vă considerați opinia validă, așa o face și alt contribuitor: o atmosferă de respect reciproc creează un mediu propice pentru dezvoltarea unei enciclopedii.
- Vedeți: Wikiștiri:Etichetă
- Wikiștiri este un site jurnalistic. Acest site este dedicat ideii de a crea o sursă de știri; paginile de discuție sunt puse la dispoziția utilizatorilor în scopul de a discuta articolele Wikiștiri și îmbunătățirea acestora. Vedeți și ce nu este Wikiștiri.
- Folosiți convențiile. Folosind convențiile Wikiștiri în privința formei putem produce un rezultat uniform, mai ușor de utilizat și de editat:
Cine verifică respectarea regulilor?
[modificare]Dumneavoastră sunteți un editor în Wikiștiri. În Wikiștiri nu există nici editor șef, nici vreo structură clară ierarhică să dirijeze forma articolelor. Contribuitorii voluntari verifică în general pagina de schimbări recente și editează conținutul articolelor pentru a respecta criteriile lor personale de calitate, documentare și obiectivitate ale acestora.
Cum au fost definite politicile Wikiștiri
[modificare]Aceste politici au fost de obicei generate de tradiție și consens între editori. Acestea nu sunt atât niște reguli cât niște îndrumări generale pentru a uniformiza în general forma și nu fondul articolelor, cu scopul de a se crea o bază comună de lucru între contribuitori.