Wikiștiri:Primii pași în scrierea unui articol
Pentru a scrie un articol, trebuie întâi să învățați cum se editează paginile în wiki. Puteți experimenta liniștit - este foarte greu să strici ceva, și foarte ușor pentru cineva să repare ulterior conținutul. Probabil vă va fi mai ușor să păstrați subiectul știrii deschis într-o fereastră și să lucrați la expunerea lui într-o fereastră separată de browser. Pentru teste puteți folosi și cutia cu nisip.
Nu trebuie neapărat să treceți prin toți pașii de pe această pagină. Începerea unui subiect și implementarea lui, chiar și un singur pas spre completare, sunt contribuții necesare. Important este să faceți un lucru cu plăcere. De multe ori utilizatorii au doar câteva minute de oferit, dar orice contribuție de bună credință ne ajută!
Găsiți un subiect
[modificare]Trebuie să aveți inițial o idee despre ceea ce doriți să expuneți. Vă rugăm să consultați și biroul de referințe, pentru legături spre diferite surse de știri. Puteți de asemenea trata evenimente de interes local, sau scrie despre organizații, politicieni, afaceri, instituții educaționale, deci despre orice un gen de instituție care își reflectă activitatea prin comunicate de presă. Vă rugăm însă să păstrați un ton neutru și să folosiți, pe cât posibil, mai multe surse de informare, deoarece portalul Wikiștiri nu acceptă autopromovarea.
Vedeți Wikiștiri:Articole originale pentru mai multe informații despre scrierea unui articol. În prezent multe articole sunt scrise pe baza altora, deja existente pe internet.
Creați un articol
[modificare](În timpul acestui proces, puteți folosi uneltele reporterului)
Atunci când creați un nou subiect, deasupra articolului apare între acolade formatul "în construcție". Păstrați acest format atât timp cât considerați că articolul are nevoie de completări. Formatul semnalizează faptul că mai lucrați la articol sau, ulterior, le arată celorlalți că articolul nevoie de ajutor.
Adaugați un articol definitivat în listă astfel:
* [[Titlul articolului]]
Apoi apăsați butonul Salvează pagina din partea de jos a secțiunii de editare. În final, apăsați pe legătură pentru a crea articolul.
Datați și categorizați articolul
[modificare]Nu uitați să adaugați toate informațiile necesare articolului, utilizând formatul byline, care se află la începutul fiecărui articol inițiat:
{{byline|dată= |localitate= |țară= |continent= |tip=}}
Acesta va atașa automat categoriile și va data articolul specificat.
Începeți să scrieți articolul imediat dedesubtul formatului.
Scrieți textul
[modificare]Cât timp se lucrează la articol
[modificare]Pentru a evita conflictele de editare, probabil că doriți să introduceți un tag de {{editare}}, iar apoi să salvați știrea. Dupa ce ați terminat, puteți să scoateți tag-ul de editare.
Scrieți articolul în stil gazetăresc
[modificare]Străduiți-vă să scrieți într-un stil specific presei. Respectați reguli de etică precum cele prezentate pe pagina Wikiștiri în engleză.
Dacă nu scriu așa cum vor ceilalți?
[modificare]Dacă alții consideră că textele sunt în mod delibertat ofensatoare, subiective, sau că nu sunt etice, vi s-ar putea interzice să mai adăugați știri pe site. Decizia este în mod normal supusă la vot, dar în cazuri de vandalism în masă sau de adăugare de texte publicitare, politica este să interzicem întâi și să purtăm discuțiile după interzicere.
Faptul că cineva nu reușește să scrie în stil jurnalistic nu ar trebui să ducă la restricții, și nici măcar la ironii din partea celorlați - și același lucru se aplică pentru greșeli de ortografie, gramatică deficitară, sau o lipsă generală de informații asupra subiectului tratat. Vrem să încurajăm o comunitate diversă, și considerăm contribuțiile mai valoroase decât calitatea stilistică a textului. Am vrea să vă ajutăm să scrieți mai bine, și de aceea unii utilizatori ar putea să încerce să vă dea sfaturi. Sau, simplu, ar putea să vă corecteze textele. Vă rugăm să nu interpretați greșit astfel de acțiuni! Amintiți-vă că și cel care încearcă să vă ajute ar putea greși.
Articolele de aici se îmbunătățesc în timp, fiindcă oamenii sunt dispuși și capabili să lucreze pentru a le perfecționa. Ideea nu este ca fiecare articol să fie perfect de la prima apariție.
Arătați sursele
[modificare]Când ați terminat de scris un articol, trebuie să listați sursele. (Pentru a afla despre diferențele dintre surse și referințe, citește ghidul stilistic. S-ar putea să doriți să folosești 'referințe' în loc de surse, dacă termenul este mai potrivit). Pentru că toate informațiile trebuie să aibă o sursă sau referințe, orice scrieți fără 'dovezi' poate fi înlăturat.
Metoda care trebuie folosită apare mai jos și trebuie trecută sub titlul ==Sources==:
- Ravi Nessman "Barghouti to Run for Palestinian Leader". Guardian, 13 noiembrie, 2004
Pentru a formata textul în stilul demonstrat mai sus, folosiți următorul șablon:
- *{{source|url=SCRIE URL AICI
- |title=SCRIE TITLU AICI
- |author=SCRIE AUTOR AICI
- |pub=SCRIE PUBLICATIA/SURSA AICI
- |date=noiembrie 5, 2024}}
Mai precis, câmpurile sunt url, title, author, pub(lisher) și date.
Nu contează în ce ordine apar referințele. Dacă sursei îi lipsește unul sau mai mult dintre aceste câmpuri, lăsați un spațiu gol după "=".
Adaugați articolul în categoriile potrivite
[modificare]Fiecare articol trebuie inclus în una sau mai multe categorii, ca să poată fi găsit odată ce nu mai apare pe pagina cu ultimele știri. Citiți vă rugăm Main Page index , pentru a vedea care categorii sunt potrivite. Adaugați folosind [[Category:insert category name]]. Puteți adăuga doar o categorie o dată, folosiți un tag [[Category:insert category name]] pentru fiecare categorie.
Afișați articolul pentru a fi citit!
[modificare]În cele din urmă, adăugați o legătură către articol pe pagina cu "articolele de azi" page. Dacă sunteți mulțumit/ă de articolul final, intrați pe acest link și dezactivați șablonul pentru articole în curs de scriere. Dacă considerați că mai are nevoie de lucru, lăsați-l acolo.
Adăugați imagini
[modificare]Puteți adăuga imagini articolului dumneavoastră. Chiar dacă nu găsiți imagini disponibile în legătură cu evenimentul în cauză, ar putea fi util pentru cititori dacă adăugați un element grafic, de exemplu o hartă sau o imagine reprezentativă pentru trăsăturile evenimentului.
Imagini existente
[modificare]Căutați în galeria de imagini Wikimedia Commons. Introduceți imaginea în articol prin legătura [[Image:imagename|thumb|right|Descrierea imaginii ''Atribuire'']].
Nu sunt imagini potrivite la Wikimedia Commons?
[modificare]Dacă nu găsiți o imagine adecvată, ați putea căuta pe aceste site-uri, sau chiar ați putea crea o imagine proprie, dacă vă dați acordul pentru folosirea ei de către oricine, în orice scop.
Apoi încărcați imaginea în Wikimedia Commons (va trebui să vă creați un cont)
Puteți de asemenea cere proprietarului unei imagini să re-licențieze imaginea cu o licență deschisă, dacă aveți în vedere o imagine potrivită, dar care nu are drept de distribuție.
Articolul e despre un eveniment în desfășurare?
[modificare]În acest caz, ați putea găsi un șablon potrivit pentru articol în Template:Issues. Acestea vor adăuga automat grafica potrivită în articol și îl vor plasa în categoriile potrivite.
Un exemplu de știre
[modificare]Acest articol reprezintă un exemplu de articol Wikiștiri bine scris, cu toate elementele importante prezente. Citește această pagină pentru a vedea textul wiki din spatele articolului în cauză.
Vezi și
[modificare]- Wikinews Journalists' Code of Ethics
- Wikinews newswriting Style guide
- Wikinews Content guide
- Wikinews Reference desk, providing links to many reputable news sources
- Wikinews guide to Original reporting
- Wikinews Article flags for use when an article needs editorial attention