Sari la conținut

A murit Alfred Gilman, laureat Nobel pentru medicină (1994)

De la Wikiștiri


23 decembrie 2015 Dallas, Statele Unite ale Americii — Cercetătorul american, Dr. Alfred Goodman Gilman s-a stins viață la vârsta de 74 ani, după ce timp de mai mulți ani a suferit de cancer pancreatic. Dr. Gilman a rămas cunoscut în lumea medicală mai ales pentru descoperirea proteinelor G alături de Dr. Martin Rodbell. Cu acea ocazie, cei doi au primit în 1994 premiul Nobel pentru medicină.

Dr. Alfred G. Gilman

Alfred Gilman s-a născut în anul 1941, în New Haven, Connecticut (SUA). În 1969 a absolvit școala medicală Case Western Reserve University. Cariera lui a fost strâns legată de Universitatea medicală din Texas, unde a ocupat postul de președinte al Consiliului de Administrație al Departamentului de Farmacologie (1981-2004), iar apoi decan al Facultății de Medicină (2004-2009).

În 1994, în urma descoperirii proteinelor G, a câștigat premiul Nobel împreună cu Dr. Martin Rodbell de la National Institute of Environmental Health Sciences (SUA). Despre rolul său în cercetarea medicală, Dr. Daniel K. Podolsky, președinte al University of Texas Southwestern Medical Center, a afirmat că „doctorul Gilman a fost un gigant. Descoperirea proteinelor G și a funcțiilor sale critice reprezintă un punct de cotitură al cercetării din toate domeniile importante ale medicinei”.

Proteinele G reprezintă un sistem de proteine aflat la nivelul membranelor celulare, având rol central în transducția semnalelor celulare, respectiv în primirea și transmiterea mesajelor intercelulare. Ele acționează ca un „întrerupător”, care în anumite condiții patologice pot duce la anomalii severe de funcționare a organismului, cum ar fi accelerarea tranzitului intestinal în cazul holerei.

Alfred Gilman a fost căsătorit cu Kathryn Hedlund și a avut trei copii: două fete (Amy Ariagno și Anne Sincovec) și un băiat (Edward Gilman).

Surse

Lectură suplimentară