Zece milioane de euro pentru decolmatarea

De la Wikiștiri
Acest articol este în construcție.
Puteți ajuta la dezvoltarea acestuia.
Dacă considerați că este gata de publicare,
schimbați formatul {{construcție}} cu {{publicare}}.

' [[w:|]] — [[Categorie:]][[Categorie:]][[Categorie:]][[Categorie:]]

Referințe[modificare]

  • „[ ]” — 

Peste zece milioane de euro ar putea fi investiți pentru decolmatarea și ecologizarea a două lacuri de acumulare din județul Gorj. Intenția de a realiza investiția aparține unei firme din Reșița care negociază, în acest moment, cu lucrătorii Agenției Pentru Protecția Mediului (APM) Gorj și cei ai Hidroelectrica. Deșeurile rezultate în urma procesului de decolmatare urmează a fi valorificate de către investitor.

Directorul APM Gorj, Gheorghe Fometescu, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu Gorj, ai Apelor Române Gorj și reprezentanți ai Hidroelectrica Târgu Jiu au purtat, la finele săptămânii trecute, discuții de principiu care au vizat decolmatarea a două lacuri din județ. ,,Sunt foarte bucuros de viitorul proiect. Mă bucur, în primul rând, pentru faptul că lacurile nu vor mai arăta ca după un bombardament, că va fi stocată o cantitate mai mare de apă ce va putea fi folosită și în alte scopuri decât cel de turbinare. Aceste lacuri vor putea fi folosite și ca locuri de agrement. După procesul de decolmatare deșeurile vor fi valorificate investitor. Va fi selectat praful de huilă, care știm foarte bine că are un potențial energetic foarte mare. De asemenea, argila obținută va fi folosită pentru obținerea materialelor de construcții, iar nisipul obținut va fi folosit în lucrări de drumuri. Un lucru îmbucurător este faptul că nu implică absolut cu nimic costul instituțiilor din Gorj” a declarat Fometescu.

Dacă și cu Parcă… Lacul de acumulare de la Târgu Jiu și cel din zona Vădeni ar putea arăta mult mai bine și totul pe cheltuiala unei firme private. Proiectul aparține lucrătorilor APM Gorj și presupune atribuirea lucrării unui investitor cu experiență în domeniu. Gheorghe Fometescu a mai precizat faptul că investiția este foarte mare și nu ar putea fi suportată de la buget. Dacă înțelegerea se va materializa, investitorul se va alege cu huila, argila și restul deșeurilor decolmatate acestea urmând să fie valorificate. La începutul lunii viitoare, reprezentanții APM Gorj vor sărbători cinci ani de când în râul Jiu nu se mai spală cărbunele. Sărbătoarea va fi marcată de o serie de evenimente la care vor participa numeroase personalități