Sari la conținut

Știință și tehnologie: Președintele României a fost distins

De la Wikiștiri


16 martie 2010 București, România — Traian Băsescu a fost primit în rândurile Academiei Oamenilor de Știință din România. Tot în știrile științifice : un centru de robotică a fost deschis la Saraievo, iar oficialii sârbi au fost primii care au semnat electronic cărțile lor de identitate biometrice.

Președintele român Traian Băsescu a devenit joi (11 martie) membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România. Printre alți membri de onoare se numără Louis Braille, inventatorul limbajului tipărit pentru nevăzători, fizicianul german Werner Karl Heisenberg și biologul româno-american George Emil Palade, specialist în biologie celulară .

Un centru de robotică pentru Balcanii de Vest, Bulgaria și Ungaria a fost deschis miercuri (10 martie) la Saraievo. Aproximativ 3 mn de euro vor fi investiți în acest proiect până la sfârșitul anului. Centrul nu va produce roboți, ci va elabora proiecte și soluții tehnice pentru firmele private care utilizează tehnologie robotică.

Ministrul sârb de interne, Ivica Dacic, și ministrul telecomunicațiilor și societății informaționale, Jasna Matic, au devenit luni (8 martie) primii cetățeni sârbi care au primit certificate cu semnătură digitală în baza cărților lor de identitate biometrice. Aproximativ 1,1 mn de cărți de identitate biometrice au fost emise până în prezent în Serbia, iar deținătorii acestora pot solicita certificate digitale.

Referințe