Adrian Năstase condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită

De la Wikiștiri
Adrian Năstase


6 ianuarie 2014 București, România — Fostul prim-ministru al României din perioada 2000-2004, Adrian Năstase, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru luare de mita în forma continuată. Acesta a mai primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj.

Adian Năstase a fost condamnat în dosarul „Zambaccian” împreună cu soția sa, Dana Năstase, și Irina Jianu, fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții. Dana Năstase a fost condamnata la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mita, și patru ani de interzicere a unor drepturi. Aceasta are o perioada de încercare de 8 ani. Irina Jianu a fost condamnata la 4 ani de închisoare cu executare.

De asemenea, justiția a decis confiscarea de la soții Năstase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu sumele de 80.489 dolari și 5.000 euro, echivalentul în lei.

Adrian Năstase a fost acuzat, în acest caz, că în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

Prin contopirea pedepselor, Adrian Năstase va executa pedeapsa de patru ani de închisoare.

Acesta a mai fost condamnat în iunie 2012, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calității", în care a fost acuzat în legătura cu strângerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Referințe[modificare]