Sari la conținut

Afaceri: Albania este pe primul loc în regiune la creșterea fiscală

De la Wikiștiri

20 noiembrie 2010 Tirana, Albania — BERD a declarat că Albania este pe cale să se situeze pe primul loc în Europa de Sud-est în acest an. Tot în știrile economice: Aeroportul din Pristina intenționează să mărească numărul zborurilor. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anticipează că Albania va realiza cea mai mare creștere economică din Europa de Sud-est în acest an. Prognoza de creștere cu 3% se datorează unei serii de factori, cum ar fi stabilitatea macroeconomică relativă a țării și constrângerile fiscale, arată BERD în raportul său anual publicat miercuri (17 noiembrie).

O nouă linie de feribot peste Dunăre, care leagă orașele Sviștov din Bulgaria și Zimnicea din România, a fost inaugurată luna aceasta. Investiția de 6 mn de euro în această linie a fost făcută de un investitor român. Feribotul are capacitatea de a transporta până la 250 de pasageri, 12 camioane și 40 de autoturisme.

Aeroportul International din Pristina atrage tot mai multe companii aeriene care vor oferi noi conexiuni cu principalele orașe din Europa. Aeroportul a anunțat marți (16 noiembrie) că Lufthansa va lansa la începutul anului viitor patru zboruri pe săptămână către Germania. EasyJet intenționează să introducă zboruri spre Marea Britanie și Elveția, iar compania maghiară Malev își va dubla zborurile, ajungând la 14 pe săptămână. Se preconizează că și zborurile spre Italia și Belgia vor deveni mai frecvente. Se anticipează că singurul aeroport din Kosovo va înregistra cifra record de 1,3 milioane de pasageri în acest an.

Guvernul bulgar a selectat firma HSBC în calitate de consultant la construirea celei de-a doua centrale nucleare a țării la Belene, a anunțat ministrul economiei Traico Traikov marți (16 noiembrie). Consultantul va pregăti un raport privind viabilitatea financiară a proiectului, care va fi probabil un factor cheie în atragerea unui investitor strategic european.

Grupul de Spitale Medicale din Turcia a inaugurat prima sa investiție internațională în Kosovo. Spitalul de cardiologie de 70 de paturi din Pristina va crea 110 locuri de muncă.

Agenția de evaluare financiară Standard and Poor's a retrogradat marți (16 noiembrie) economia Ciprului cu o treaptă, la "A cu perspectivă negativă", din cauza gradului ridicat de expunere al sectorului bancar față de Grecia împovărată de datorii. Potrivit agenției, coborârea reflectă "creșterea vulnerabilității din cauza riscului de credite încorporate al activelor externe ale sistemului financiar cipriot și din cauza portofoliului de credite interne, precum și din cauza impactului pe care acestea l-ar putea avea în cele din urmă asupra finanțelor publice".

Prima mini-centrală de biomasă din Serbia s-a deschis în satul Dragacica de lângă Cacak, a anunțat presa locală în 12 noiembrie. Fabrica va avea o capacitate anuală de 600 000 kWh și va fi alimentată cu porumb însilozat. Investiția în acest proiect s-a ridicat la aproximativ 200 000 de euro

Parlamentul croat a început să discute propunerea de buget pe 2011 marți (16 noiembrie). Potrivit proiectului, deficitul bugetar va fi de 4,3% din PIB. Propunerea de buget presupune că economia va crește cu 1,5% în 2011. Cifra cheltuielilor cuprinde suma de 270,6 mn de euro pentru procesul de aderare la UE.

FMI a revizuit în scădere previziunea creșterii PIB-ului în 2011 pentru Bosnia și Herțegovina (BiH) la 2,2%, față de estimarea anterioară de 3%, a declarat reprezentantul FMI, Costas Christou, luni (15 noiembrie). Christou a condus o misiune a Fondului care s-a aflat în țară timp de două săptămâni pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by de 1,2 miliarde de euro. După ce a plecat din BiH, misiunea a tras concluzia că implementarea acordului stand-by a fost în general bună.

Sursă