Albania se îndreaptă către obținerea statutului de candidat oficial la UE

De la Wikiștiri

20 noiembrie 2010 Tirana, Albania

Comisarul UE pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat anterior că Albania mai are încă multe de făcut pentru îndeplinirea standardelor UE.

Miniștrii de externe ai celor 27 de state membre UE urmează să ceară Comisiei Europene la începutul săptămânii viitoare să realizeze o evaluare a nivelului de pregătire a Albaniei pentru începerea discuțiilor de aderare.

Albania ar putea face în curând un pas major pe calea către integrarea sa europeană, alăturându-se Croației, Macedoniei și Turciei pe lista candidatelor oficiale la UE, potrivit știrilor vehiculate miercuri (11 noiembrie). Ambasadorii celor 27 de țări membre ale Uniunii au convenit să sprijine cererea Albaniei de aderare la Uniune, a informat AFP, citând o sursă diplomatică neidentificată. În cursul discuțiilor purtate miercuri la Bruxelles, diplomații au decis să ceară Comisiei Europene (CE) să pregătească o evaluare a nivelului de pregătire a Albaniei pentru începerea discuțiilor de aderare.

Miniștrii de externe ai UE urmează să aprobe decizia ambasadorilor în cursul unei întâlniri de două zile ce va începe luni la Bruxelles. Agenda provizorie a discuțiilor, postată pe pagina de internet a președinției suedeze a UE în 30 octombrie, menționează "Balcanii de Vest" drept unul din subiectele ce ar putea fi discutate.

Prim-ministrul albanez Sali Berișa a înaintat cererea oficială a țării sale de aderare la UE în 28 aprilie. În situația în care CE va evalua pozitiv nivelul de pregătire a Tiranei pentru lansarea negocierilor de aderare, Albania va deveni candidat oficial.

Miercuri, după o întâlnire cu ministrul albanez de externe Ilir Meta, comisarul UE pentru extindere Olli Rehn a declarat că "era deja timpul" ca acest pas să fie făcut.

Includerea țării pe lista candidatelor oficiale la UE nu presupune însă că aceasta va începe discuțiile de aderare imediat.

Croația, de exemplu, a fost confirmată drept țară candidată în iunie 2004. În cursul unui summit din luna decembrie a aceluiași an, liderii celor 25 de membri ai Uniunii de atunci au stabilit data de 17 martie 2005 ca dată de începere a negocierilor de aderare cu Zagrebul, condiționând aceasta de cooperarea deplină a țării cu Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie. Discuțiile nu au început însă până în 3 octombrie 2004, când Carla del Ponte, procurorul-șef al ONU pentru crime de război de la acea dată, a confirmat că Croația a întrunit această condiție.

Turcia, candidată oficială la UE din decembrie 1999, a fost nevoită să aștepte șase ani pentru lansarea negocierilor sale, odată cu negocierile Croației. Macedonia așteaptă o dată de începere a negocierilor din decembrie 2005.

Tirana va fi probabil îndemnată să implementeze o serie de reforme politice și economice radicale înainte de lansarea negocierilor sale cu autoritățile de la Bruxelles. Îndeplinirea acestor condiții ar putea dura câțiva ani.

Rehn, citat de Reuters, a declarat la conferința de presă susținută miercuri împreună cu Meta că Albania trebuie să consolideze statul de drept și independența justiției, precum și să asigure libertatea presei. Meta a declarat reporterilor că țara sa va accelera eforturile pentru implementarea reformelor solicitate de UE.

Subliniind faptul că aspirantele la UE trebuie să dea dovadă de maturitate politică, Rehn a precizat de asemenea că Albania nu se poate aștepta la un o evaluare pozitivă din partea CE dacă principalul partid de opoziție din țară nu încetează boicotarea activității parlamentului.

"Dacă boicotul parlamentar va mai continua mult timp, acesta va avea un impact negativ asupra analizei criteriilor politice și, prin urmare, va avea consecințe negative pentru șansele de a primi statutul de țară candidată", a avertizat Rehn.

Partidul Socialist (SP) al lui Edi Rama boicotează legislatura de câteva săptămâni, insistând că rezultatele alegerilor generale din 28 iunie au fost manipulate. SP s-a situat cu numai 1,5% din voturi în urma Partidului Democrat al lui Berișa, care a câștigat alegerile și un al doilea mandat.

Sursă