Sari la conținut

Ankara are mize mari în scrutinul din Ciprul de Nord

De la Wikiștiri


16 aprilie 2010 Cipru — Alegerile prezidențiale cipriote turce ar putea determina evoluția viitoare a discuțiilor de reunificare și vor influența probabil procesul de aderare a Turciei la UE.

Aproximativ 161 000 de ciprioți turci vor alege între actualul președinte Mehmet Ali Talat și premierul Dervis Eroglu la alegerile prezidențiale de duminică (18 aprilie). Sondajele recente arată că Eroglu are un avans de aproape 8 procente.

Mulți analiști cred că rezultatul ar putea semnala o schimbare de direcție pentru ciprioții turci. Talat este cunoscut pentru angajamentul său de a pune capăt divizării vechi de decenii a țării între greci și turci, în timp ce Eroglu este un naționalist extremist fără vreo dorință aparentă de reunificare, deși a declarat că va continua negocierile.

Într-un recent interviu acordat cotidianului Aksam, acesta i-a acuzat pe ciprioții greci că nu sunt sinceri în discuții și a afirmat "că va fi extrem de greu să se găsească o soluție".

El a adăugat „De aceea nu avem dreptul să stăm o veșnicie la masa tratativelor și să ne ținem poporul sub presiune. Le promit că vor trăi pașnic în propriul lor stat”.

Într-un interviu acordat în 8 aprilie, publicat tot de Aksam, Talat a afirmat că miza este mare. „Nu vom alege doar președintele prin acest scrutin. Este vorba de asemenea despre soarta Turciei, despre relațiile Turciei cu UE și despre statutul acesteia în lume”, a declarat el. „Victoria lui Eroglu va pune cu siguranță capăt discuțiile de reunificare și va afecta Turcia”.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), formațiunea turcă de guvernământ, nu a făcut nici un secret din faptul că îl sprijină pe Talat. Partidul ar dori ca până la sfârșitul anului să se ajungă la un acord cu privire la Cipru. În condițiile în care șansele actualului președinte par a scădea, Ankara ar putea avea însă nevoie de un plan B.

„Dacă guvernul turc consideră că Talat și-a încheiat misiunea, acesta l-ar putea susține pe Eroglu, care cel puțin promite că va continua negocierile”, a afirmat Gozde Kilic Yasin, analist politic la Centrul Turc pentru Relații Internaționale și Analiză Strategică, într-un raport publicat recent cu privire la situația Ciprului de după alegeri.

Un eventual acord încheiat de Eroglu cu sudul grecesc ar avea „șanse mai mari să fie aprobat de populație într-un referendum”, a afirmat Yasin.

În 2004, planul de unificare cunoscut ca Planul Annan a fost susținut de majoritatea covârșitoare a ciprioților turci, dar a fost respins de majoritatea ciprioților greci. De atunci, starea de spirit a ciprioților turci pare să se fi schimbat. Recentele sondaje de opinie arată că un astfel de plan ar găsi cu greu o susținere similară în momentul actual.

UE a suspendat opt capitole de negocieri în 2006, când Turcia a refuzat să își deschidă porturile și aeroporturile pentru navele și avioanele cipriote grecești, conform prevederilor unui protocol de uniune vamală. Cele 27 de membre ale Uniunii vor examina în decembrie stadiul negocierilor cu Turcia.

Referințe[modificare]