Regatul Unit a început loviturile aeriene împotriva ISIS în Siria

De la Wikiștiri


5 decembrie 2015 Marea Britanie — Guvernul Marii Britanii a afirmat că bombardierele Forțelor Aeriene ale Regatului Unit (RAF) au început loviturile aeriene joi, având ca țintă Statul Islamic din Siria. Bombardamentele sunt urmarea votului de miercuri a parlamentarilor britanici în favoarea susținerii acțiunii împotriva ISIS în Siria.

Secretarul britanic al Apărării, Michael Fallon.
Imagine: Chatham House.

Bombardierele RAF Tornado, ce își au baza la RAF Akrotiri, în Cipru, au atacat regiunile petroliere siriene ce sunt controlate de ISIS. Secretarul britanic al Apărării, Michael Fallon, a spus că loviturile aeriene au fost menite să dea „o foarte adevărată lovitură petrolului și câștigurilor” ISIS.

O declarație a Ministerului Apărării afirmă că șase „elemente ale infrastructurii petroliere au fost țintite” de bombardierele Tornado, cu suportul altor avioane. Senzorii de pe avioane au determinat că țintele erau lipsite de non-combatanți.

Miercuri, la Casa Comunelor a avut loc o dezbatere de zece ore cu privire la loviturile aeriene împotriva ISIS, în timpul căreia prim-ministrul David Cameron a cerut susținerea acțiunii. Au fost 397 voturi pro și 223 contra, în ceea ce privește alierea cu Statele Unite și Franța, care deja bombardau țintele ISIS din Siria.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, aflat în opoziție, a votat împotriva loviturilor aeriene. De asemenea, Cameron a eșuat în a primi susținere de la Partidul Național Scoțian (SNP), aproape toți parlamentarii din această grupare politică votând împotriva implicării în Siria.

Ulterior primelor bombardamente, primul ministru Cameron a zis că ele sunt „bune pentru țară” și a vorbit despre „răbdarea” de care va fi nevoie în lupta împotriva ISIS. Michael Fallon a spus că Marea Britanie are datoria de a bombarda mai multe ținte ISIS în Siria, „în următoarele câteva zile și săptămâni”.

Șase avioane de război Typhoon, împreună cu un Airbus A400M, ce transportă ingineri, personal de sol și provizii, au plecat joi de la aerodromul RAF Lossiemouth din Scoția pentru a ajunge în Cipru. De asemenea, două Tornado de la baza militară aeriană RAF Marham din Norfolk, Anglia, s-au pornit pentru a se alătura avioanelor cu baza în Cipru.


Știri înrudite

Referințe

Legături externe

Ministry of Defence statement regarding airstrikes against IS in Iraq and Syria