Sari la conținut

CE declară că Macedonia se află pe drumul cel bun

De la Wikiștiri


16 noiembrie 2010 Skopie, Macedonia

Prim-ministrul Macedoniei, Nikola Gruevski

În raportul său anual de progres, Comisia Europeană afirmă că Macedonia și-a îndeplinit constant obligațiile sale din cadrul Acordului de Stabilizare și Asociere. Autoritățile de la Bruxelles au recomandat ca țara să intre în etapa următoare a procesului de aderare – dar numai dacă este capabilă să soluționeze disputa numelui cu Grecia.

"Pentru a începe negocierile este necesară o soluție general acceptată privitoare la chestiunea numelui, sub egida ONU", a declarat comisarul UE pentru extindere, Stefan Fuele.

În afara acestei chestiuni, raportul este în general pozitiv, deși acesta identifică domenii care trebuie îmbunătățite, cum ar fi dialogul între partidele politice. Acordul cadru de la Ohrid rămâne un element esențial pentru democrație și statul de drept, se arată în raport.

Reforma justiției și a administrației publice, combaterea corupției și libertatea de exprimare sunt sectoare în care CE așteaptă progrese anul viitor.

Premierul Nikola Gruevski a descris raportul ca fiind dovada clară și recunoașterea angajamentului și abordării responsabile arătate de Macedonia pentru atingerea priorității sale strategice.

"Evaluarea pozitivă și confirmarea recomandării de la începutul negocierilor de aderare la UE reprezintă recunoașterea că Macedonia face progrese; reformele continuă, iar țara este pe cale să atingă nivelul de dezvoltare politică, economică și socială necesar pentru următoarea etapă a procesului de integrare europeană", a declarat acesta.

Raportul este deosebit de pozitiv în ceea ce privește faptul că Macedonia face progrese suplimentare în crearea unei economii de piață funcționale prin reducerea barierelor comerciale și îmbunătățirea capacității și eficienței instanțelor în cazurile economice.

Dacă Macedonia va implementa în mod energic programul de reformă pentru a reduce deficiențele structurale importante, țara ar trebui să poată face față presiunilor concurențiale și forțelor de piață din cadrul Uniunii pe termen mediu, arată raportul.

Se menționează de asemenea progresul realizat în legislația privitoare la activitatea administrației publice, dar sunt necesare eforturi considerabile pentru a asigura independența, transparența și profesionalismul acesteia. Autoritățile macedonene au fost iritate de folosirea termenului de "limbă oficială" în loc de "limbă macedoneană" în raport, afirmând că UE a luat partea Greciei.

Ambasadorul UE în Macedonia, Erwan Fouere, a apărut în parlament pentru a-și cere scuze pentru orice eventuale neînțelegeri și a lăudat apoi guvernul pentru pregătirea unui plan de acțiune în vederea abordării domeniilor specificate pentru îmbunătățire.

Populația nu pare însă atât de iertătoare. "Calea noastră către UE este blocată de Grecia din cauza disputei privitoare la numele țării. Oricât ne străduim să îndeplinim criteriile de aderare, se pare că nu este esențial. Dacă UE nu convinge Grecia să-și bage mințile în cap, vom fi nevoiți să oprim negocierile. Nu cred că există o altă cale", a declarat Vladimir Bogoev, un locuitor de 45 de ani din Skopie, publicației SETimes.

Macedonia a stabilit relații diplomatice cu UE în 1995 și în 2005 i s-a acordat statutul de țară candidată la UE.

Sursă