Sari la conținut

Casele de pariuri românești: toate pariurile sunt făcute!

De la Wikiștiri


11 iunie 2010 București, România — Mii de agenții de pariuri din România și-au suspendat activitatea pentru a protesta față de proiectul de lege a guvernului care impune o taxă de 25% pe toate câștigurile din jocurile de noroc. Aceasta este a doua măsură dintr-o dublă lovitură dată iubitorilor de fotbal din România -- echipa națională nu s-a calificat pentru Cupa Mondială.

Din cele 1 455 de case de pariuri înregistrate în țară, 1 400 participă la protest. Acestea speră că presiunea publică va forța guvernul să renunțe la taxă.

Dacă măsura este adoptată, aceasta ar putea aduce peste 3 mn euro la veniturile de stat în următoarele șase luni. Agențiile de pariuri, însă, argumentează că mii de locuri de muncă din acest sector vor fi desființate și oamenii se vor reorienta către jocurile de noroc online sau către pariurile ilegale.

Blogosfera a intrat în dezbatere. "Mi se pare normal să plătească mai mult. Așa cum toată lumea este solidară, vrând-nevrând, în aceste vremuri de criză, așa și câștigurile la noroc trebuie să se supună acelorași reguli", spune Partizanu pe blogul lui Gabriel Dima.

"Aici e o șmecherie, înainte se făcea în așa fel ca și câștigurile să nu fie mai mari de 600 lei astfel încât să se fenteze impozitarea. Se jucau mai multe bilete, erau mai multe metode. Statul s-a prins! Caselor de pariuri e normal să nu le convină! Ele pierd mălaiul!", spune Sorin pe forumul cotidianului Evenimentul Zilei.

"O altă ciudățenie românească! Casele de pariuri online au sedii în străinătate și prin urmare statul român își pierde sursa din impozite deoarece pariorii vor recurge la pariurile online, așa cum voi face și eu", a adăugat Gusti pe același forum.

Cum agențiile de pariuri sunt închise, internetul este singura opțiune. "Azi de dimineață, după ce am ieșit de la dentist, m-am dus până în cartier să pun și eu un bilet. Când am deschis ușa … stupoare: ÎNCHIS + un anunț cu greva lor. Nu m-am enervat, nu am dat cu picioarele în ușă, ci am venit fain frumos și am pariat de acasă din fotoliu", declară Florin M, care are un blog de pariuri -- Jurnal de Pariu.

Dante privește dincolo de protest. "Să fim serioși acum! Ăștia nu au luptat pentru noi ci pentru ei, pentru că sunt conștienți că din cauza taxelor lumea va migra online și asta îi sperie cel mai tare".

"Mă întreb care o fi logica din spatele acestui proiect", întreabă Ronin pe același blog. "Dacă afacerea cu pariurile și jocurile cu noroc merge bine, se duc bani la bugetul de stat. Dacă majorează taxele și casele își reduc veniturile, se reduc automat și contribuțiile la bugetul schilodit", argumentează el.

"Dacă pariorul își ia mai puțini bani decât a băgat, după ce dă 25 la sută la stat, mai joacă el a doua oară? Nu, pentru că nu mai are motivație financiară!"


Sursă[modificare]