Comentariile ministrului român de externe stârnesc proteste zgomotoase

De la Wikiștiri


5 martie 2010 București, România — Romii cer demisia ministrului de externe Teodor Baconschi după o aparentă insultă rasistă la adresa comunității lor. Câteva ONG-uri au condamnat remarcile acestuia.

De Paul Ciocoiu, din București pentru Southeast European Times -- 04/03/10

Membrii comunității rome din București -- aproximativ 500 de persoane cărora li s-au alăturat simpatizanți -- au protestat în fața clădirii guvernului român săptămâna trecută, cerând demisia ministrului de externe Teodor Baconschi. În remarcile publice din 11 februarie, el a asociat respectiva minoritate etnică cu infracționalitatea, în baza fiziologiei.

"Avem niște probleme fiziologice legate de infracționalitate în sânul unora dintre comunitățile românești [din străinătate], în special în rândul comunităților cetățenilor români de etnie romă", a declarat Baconschi după o întâlnire cu secretarul francez de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

Lellouche a vizitat Bucureștiul luna trecută pentru a cere ajutor în problema stabilirii ilegale a imigranților romi în Franța.

Cinci ONG-uri -- ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, Alianța Civică Romă din România, Centrul de Resurse Juridice, Liga Pro Europa și Romani CRISS -- au condamnat prompt remarcile lui Baconschi.

"Ministrul asociază direct infracționalitatea cu etnia... el oferă o explicație biologică pentru asocierea infracționalității cu etnia, o explicație comună Germaniei naziste atunci când 'justifica' Holocaustul", se afirma într-o scrisoare trimisă de organizațiile respective.

Aceasta cerea demiterea imediată a lui Baconschi, adăugând că "Baconschi nu este probabil conștient de faptul că prin asocierea infracționalității cu etnia, așa-numita 'profilare rasială', nu se înscrie nici în spiritul, nici în litera legii europene a secolului al XXI-lea".

"Declarațiile lui Baconschi încalcă în mod grav dreptul la demnitate al populației rome ca cetățeni români și europeni. În plus, declarația sa constituie o încălcare a legislației antidiscriminare române și europene", se afirma în scrisoare.

Fraza ofensatoare a fost scoasă rapid dintr-un comunicat de presă de pe pagina de internet a ministerului de externe, care a respins interpretările "rasiste și etnice" ale declarațiilor lui Baconschi.

Ministerul a încercat să explice formularea acestuia ca pe o gafă și a invitat cele cinci ONG-uri la discuții pentru "un schimb onest de opinii". Organizațiile au refuzat invitația.

Președintele Traian Băsescu l-a apărat pe Baconschi săptămâna trecută, declarând că imaginea României în străinătate este pătată de cerșetorii romi de la "fiecare colț de stradă". El a subliniat că cea mai bună modalitate prin care romii își pot îmbunătăți imaginea publică este să "își trimită copiii la școală". Remarcile sale au fost întâmpinate de protestele zgomotoase ale romilor prezenți la întâlnire. Interpelatorii au fost escortați afară din sală.

Acesta este al doilea scandal din ultimii trei ani declanșat de oficialii români în legătură cu cetățenii români de etnie romă care trăiesc în străinătate. Ultima dată s-a întâmplat în noiembrie 2007, pe fondul sentimentului anti-românesc intens din Italia generat de uciderea brutală a unei italience. Ministrul român de externe de la acea dată, Adrian Cioroianu, a declarat că indivizii precum presupusul criminal ar trebui să fie exilați în deșert, în batalioane disciplinare.

Aproximativ 8 000 de imigranți etnici romi au fost trimiși înapoi în România în 2009 de autoritățile franceze, după ce au primit stimulente financiare. Majoritatea romilor din Franța au refuzat, însă, să plece.

Referințe[modificare]