Sari la conținut

Comuniștii lui Voronin plusează tare pentru guvern pro-Moscow la Chișinău

De la Wikiștiri


16 noiembrie 2015 Chișinău, Republica Moldova — Republica Moldova avea guvern proeuropean. Până de curând, când socialiștii, comuniștii și PD-ul lui Lupu l-au dat jos prin vot de blam în Parlament, nepunând nimic în loc, și promițând doar în mod senin (Candu, PD, șeful parlamentului), că în cel mult 10 zile R.Moldova va avea un nou guvern. Dar se pare că trădarea coaliției la guvernare de către democrații lui Lupu a provocat criză dorită de stânga pro-rusă, căci iată că nici la o lună după eveniment, țara nu are un guvern. Recent, comunistul Voronin, unul dintre trăgătorii de sfori ai lăsării Chișinăului fără guvernare se arată (!) preocupat de situație și plusează în continuare pe direcția Moscova, direcție întrevăzută și de alții care au simțit unde bate complotul parlamentar PSM-PCM-PD.

Ce vrea Voronin:

Republica Moldova trebuie să aibă un guvern până la Anul Nou, zice șeful comuniștilor. În același timp, după el, deputații ar trebui să se concentreze și asupra alegerilor prezidențiale din martie anul viitor, iar o soluție în acest sens ar fi formarea unei coaliții de centru-stânga din fracțiunile PCRM, PD, PSRM și alți câțiva membri ai PLDM. Deci după mult mediata arestare a lui Filat și debarcarea guvernului lui Streleț, Voronin nu mai vede PLDM ca un partid integru, ci doar ca niște fracțiuni liberal-democrate. Declarațiile au fost făcute de liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, la emisiunea în limba rusă ”Пятница с Анатолием Голя”, difuzată la RTR Moldova.

Planul depărtătător de Europa și de UE are deci ca punct principal punerea în primăvară pe scaunul prezidențial din Chișinău a unui președinte pro-Moscow, ales în principal de monstruoasa-coaliție comunist-socialistă-democrată, președinte care să reprezinte premiza politică instituțională a ruperii legăturii R.Moldova cu Uniunea Europeană.

Cum plănuiește comunistul-șef de la Chișinău această parte a dezintegrării R.Moldova de Europa:

"Pe lângă formarea Guvernului, aș vrea ca acum să ne concentrăm spre ce va fi în luna martie (alegerea președintelui). Unindu-se câteva fracțiuni în Parlament, e posibil să fie mai mult de 61 de voturi necesare. Trebuie ca aceste partide rămase întregi - PCRM, PSRM și PD să se gândească la ce o să fie și cum o să fie, în afară de Ghimpu și ce a mai rămas de la PLDM. Eu văd că este posibilă această coaliție de centru-stânga și are numărul suficient de voturi. De asemenea, sunt în PLDM oameni buni - eu îi știu personal - și, dacă ar vrea să participe în această eventuală coaliție (pe care am exprimat-o la nivel teoretic)..., sunt gata să examinez această variantă", a declarat Voronin.

Pentru comunistul Voronin perspectiva unui guvern orientat pro-Moscova schimbă și relația cu pro-rușii socialiști, pe care acum nu-i mai vede ca înainte drept "trădători".

Întrebat dacă PCRM ar putea forma o coaliție cu socialiștii, din moment ce anterior Voronin i-a numit "trădători", liderul PCRM a răspuns următoarele:

"Am spus că sunt trădători când m-am referit la atitudinea lor față de PCRM, nu la atitudinea lor față de țară. Aceasta poate să hotărască doar instanța"...

Că Voronin știe bine că un astfel de proces nu se poate desfășura la Chișinău.

În ceea ce privește formarea unui nou guvern, Voronin a spus ferm că "trebuie să avem un guvern până la Anul Nou. Cum să rămână țara fără guvern în asemenea criză pe toate planurile?", menționând însă că nu știe cine va fi următorul candidat la funcția de prim-ministru.

Da, acum comuniștii vor guvern de Crăciun, dar la asta nu s-au gândit când au dat jos guvernul Streleț.

"În afară de Leancă nu am auzit despre altă candidatură, însă noi nu vom vota pentru el", a spus Vladimir Voronin în mod vădit tranșant anti-european, și care de asemenea a ezitat să spună dacă ar vota candidatura lui Andrian Candu.

Referințe[modificare]