Sari la conținut

Cooperarea este "fructuoasă", spune ministrul macedonean al culturii

De la Wikiștiri

27 noiembrie 2010 Washington, Statele Unite ale Americii — Țările din regiune pot găsi un limbaj comun prin cultură chiar și atunci când guvernele lor sunt în dezacord, declară ministrul macedonean al culturii, Elizabeta Kanceska-Milevska.

Într-un interviu ea discută despre importanța culturii pentru procesul de integrare europeană a Macedoniei, despre măsurile luate de actualul guvern pentru a promova cultura și despre problemele cu care se confruntă ministerul său -- inclusiv despre problema furtului de artefacte.

Reporter: Care este rolul culturii?

Elizabeta Kanceska-Milevska: În Macedonia, cultura noastră este identitatea noastră, ceva ce ne diferențiază, dar ne și apropie și conectează cu restul Europei și lumii.

Pentru prima dată de la proclamarea independenței Macedoniei, cultura este în centrul dezvoltării statului și o funcție a acesteia. Acest guvern pune cultura pe picior de egalitate cu politica externă, de exemplu, ceea ce nu era cazul în trecut. Alocă o sumă de bază de peste 65 mn euro anual -- o investiție considerabilă pentru Macedonia.

Această grijă sporită este evidențiată de construirea unui nou muzeu arheologic în Skopie, în care va fi prezentată cea mai mare parte a patrimoniului macedonean, de un nou muzeu educațional care urmează să fie finalizat în mai 2011 și de numeroase investiții, precum construirea unei noi săli de concerte pentru Orchestra Filarmonică Macedoneană.

În ultimii trei ani, am examinat complet și am cercetat principalele 20 de situri arheologice din cele 5 000 existente, inclusiv Stobi, Heraklea, Isar-Marvinci și Vardarski Rid.

Trebuie să adaug că, de asemenea, cultura joacă un rol important în procesul integrării europene a Macedoniei. Ultimul raport anual al CE, emis în urmă cu două săptămâni, felicită Macedonia îndeosebi pentru progresul său în domeniul culturii.

Reporter: Puteți spune mai multe despre importanța culturii în stabilirea relațiilor dintre Macedonia și celelalte țări balcanice și UE?

Kanceska-Milevska: Sunt în mod special mulțumită de cooperarea fructuoasă cu statele din regiune. Am semnat acorduri în domeniul culturii cu toate țările din regiune. Prin acestea am extins relațiile intra-instituționale și transnaționale. În timp ce guvernele nu găsesc câteodată un limbaj comun, instituțiile culturale o fac în permanență.

De exemplu, renumiții regizori macedoneni de film și teatru Milco Mancevski și Slobodan Unkovski lucrează cu Grecia sau în această țară. Cu Croația avem un schimb extensiv de proiecte, care cuprinde expozițiile a 140 de artiști la Muzeul de Artă Contemporană.

Macedonia are de asemenea relații excelente cu state membre UE precum Slovenia și Austria, cu care am încheiat de asemenea un acord de cooperare culturală. Am semnat un acord cu Estonia -- precum și cu Turcia în 2010 -- întrucât Tallinn va fi Capitala Europeană a Culturii în 2011. Schimburile sunt numeroase și aduc beneficii egale tuturor celor implicați.

Reporter: Are Macedonia o politică culturală?

Kanceska-Milevska: Macedonia are o politică culturală clar definită și o strategie care poate fi rezumată astfel: conservare, prezentare și promovare. Implementăm activități în toate segmentele culturii -- muzee, galerii, teatre, biblioteci, arte muzicale-scenice, arte cinematografice, promoții și schimburi internaționale, precum și dezvoltarea culturală locală.

Cultura poate fi văzută și este văzută ca o industrie utilă din punct de vedere politic și economic. Aceasta are un aspect economic semnificativ, care depinde de modul în care cultura este condusă, dacă aceasta este condusă. Suntem interesați și de dezvoltarea unei dimensiuni suplimentare -- turismul cultural.

Reporter: Cu ce provocări vă confruntați în activitatea voastră?

Kanceska-Milevska: O provocare specială este jefuirea semnificativă a patrimoniului cultural macedonean. Am adoptat legi și am organizat seminare pentru a sublinia și preveni aceste activități criminale și continuăm să lucrăm îndeaproape cu ministerul de interne, dar este greu să aducem înapoi unele din artefactele furate.

O modalitate prin care am încercat să oprim furtul este examinarea completă și sistematică a celor mai importante situri arheologice. Am făcut aceasta pentru orașul antic Stobi, de exemplu, transformându-l într-o instituție națională, iar acum există un serviciu care îl protejează.

Cultura în sine este o provocare -- o materie vie, mișcătoare. Fiecare eveniment cultural este pentru noi o provocare și o măsură a succesului uman, chiar a succesului țării.

Reporter: Ne puteți spune o realizare specială care a adus schimbări pozitive?

Kanceska-Milevska: Schimbarea statutului artiștilor. Am reușit să prețuim mai bine munca și complexitatea elaborată a eforturilor depuse de aceștia pentru a crea arta. Anterior, artiștii erau compensați per proiect. Avem artiști de cea mai înaltă expresie, iar acești oameni sunt acum angajați cu normă completă în Macedonia. Această abordare poate fi examinată și de alții în protejarea talentului artistic regional.

Sursă

[modificare]