Discuție Wikiștiri:Utilizare cinstită

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikiștiri

Adăugaţi aici informaţiile pe care le deţineţi privitor "utilizarea cinstită" în România.

Copyright-ul imaginilor venite insotite de comunicatele de presa[modificare]

Privind "fair-useage"-ul imaginilor venite alaturi de comunicatele de presa :

  • Comunicatele de presa care vin insotite de imagini, au acele imagini publicate in Public Domain, domeniu public, putand fii editate de oricine. De exemplu, in cazul unui ziar, revista de tip online sau scris, acea publicatie in cauza are dreptul editarii unor imagini ( de exemplu adaugarea unui watermark ) - deoarece cei ce scriu in prima mana comunicatele de presa ii dau drepturi totale asupra imaginilor/textului celui care scrie articolul.
  • De obicei, comunicatele de presa sub forma textului trebuie copiate integral. Aceasta regula nu se aplica in cazul imaginilor. Ziaristul poate folosi imaginile cum vrea, in orice mod vrea, insa cu privire la textul comunicatului de presa este nevoit ori : 1. sa se inspire din el, preluand informatiile de baza sau 2. sa preia citate "as-is".

In cazul WikiStiri Romania, imaginile insotite de comunicatele de presa aferente, cu indicarea sursei sunt in domeniu public, liber oricarei editari.

Apropo: eu zic sa lasam toate incarcarile sa ramana pe commons.wikimedia.org. Nu stiu de ce, dar ma simt eu mai bine sa stiu ca toate fisierele sunt intr-un singur loc. Intelegi tu.

D.evil 1 iulie 2005 19:04 (UTC)[răspunde]

Da, vezi tu... dar astfel de imagini nu ţi le primeşte la Commons. Nu se ia domeniu public.

Ceea ce ai scris tu e în conformitate cu legea? - Romihaitza 1 iulie 2005 19:31 (UTC)[răspunde]

s-a lamurit problema ...[modificare]

Poftim - imaginile sunt puse la Commons. Eu am avut si o discutie cu cei de la commons privind regulile imaginilor publicate alaturi de comunicatele de presa. Imaginile, dupa cate mi s-a sugerat acolo dupa ce le-am explicat regulile comunicatelor de presa, mi-au sugerat {{GPL}}. Da, e conform cu legea. Momentan nu exista lege care sa restrictioneze modul de folosire a comunicatelor. Exista, cum am mai mentionat, un COD Deontologic in doua versiuni (cel al Uniunii Europene, unul mai nou propus de Unesco sau alte organizatii) care specifica modul de utilizare a informatiilor primite. D.evil 1 iulie 2005 19:42 (UTC)[răspunde]