Sari la conținut

Wikiștiri:Utilizare cinstită

De la Wikiștiri

Utilizare cinstită este o apărare împotriva acuzațiilor de încălcare a dreptului de autor în SUA Nu este un drept. Un concept similar este utilizarea echitabilă, regăsită în sistemele juridice ale majorității membrilor Commonwealth of Nations (cum ar fi Regatul Unit sau Canada).

Pe Wikinews aplicarea utilizării cinstite este aproape exclusiv subiectul discuțiilor despre media, mai degrabă decât text.

Dacă încărcați un media cu utilizare cinstită, trebuie să adăugați atât eticheta de drepturi de autor corectă, cât și o explicație a utilizării cinstite pentru fiecare utilizare din orice articol, sau media poate fi șters pe loc. Trebuie menționat faptul că unele etichete de drept de autor au o explicație de utilizare cinstită încorporată (adică Format:Logo).

Utilizare cinstită pe Wikiștiri

[modificare]

Wikiștiri este mai restrictiv cu privire la utilizarea cinstită decât Wikipedia. In loc de a descrie utilizările interzise, ​​această pagină servește ca un tip de utilizare whitelist care sunt permise. Acest lucru este determinat de mass-media cele mai utile pentru Wikiștiri fiind cel produs de organizațiile de știri concurente. Utilizarea unor astfel de media este absolut tabu: este foarte dificil să se pretindă o utilizare echitabilă într-un mediu concurențial, în special atunci când Wikinews permite utilizarea comercială a conținutului. Media de la organizațiile de știri concurente încărcate fără permisiune pot fi șterse la vedere.

Utilizare corectă sau nu, suportul lipsit de tichete adecvate poate fi, de asemenea, șters, la vedere, suporturile incorect etichetate pot fi de asemenea eliminate imediat. Descrierile media trebuie să includă o legătură la sursa acestuia și descrierea sursei sale Mediile fără legături sursă pot fi, de asemenea, eliminate rapid. Este în interesul dumneavoastră cele mai bune pentru a finaliza descrieri media și justificări imediat.

Utilizarea de suporturi non-libere în afara spațiului de nume al articolului principal nu constituie o utilizare corectă și nu este permisă.

Încărcări locale vs. Wikimedia Commons

[modificare]

Puteți efectua o încărcare locală la această ediție a Wikiștiri prin Special:Upload. Încărcarea locală ar trebui să fie exclusiv pentru media cu utilizare cinstită. Conținutul gratuit ar trebui să fie încărcat pe Wikimedia Commons, depozitul de media gratuit folosit de toate proiectele Wikimedia. Acest lucru asigură că alte ediții lingvistice ale Wikiștiri pot utiliza imediat media menționată fără a reîncărca, precum și alte proiecte Wikimedia precum Wikipedia și Wikimanuale.

Nu uitați că trebuie să vă conectați pentru a încărca fișiere.

Conținutul gratuit include imagini din domeniul public, sub licențe Creative Commons (cu excepția variantelor „non-comerciale” sau „fără derivate”), sub FDL GNU și sub alte licențe gratuite. Consultați lista completă de licențe permise pe Wikimedia Commons și lista surselor de imagini de conținut gratuit.