Sari la conținut

Dosarele revoluției române vor fi declasificate

De la Wikiștiri


25 februarie 2010 România — De ani de zile, dosarele referitoare la răsturnarea comunismului în România au fost ținute ascunse ca "secret de stat", dar guvernul face demersuri pentru schimbarea acestei situații.

De Paul Ciocoiu, din București pentru Southeast European Times– 24/02/10

După ani de tergiversări în legătură cu această chestiune, guvernul român a decis să declasifice aproape 8 000 de documente referitoare la răsturnarea regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu și la vărsarea de sânge care a urmat.

Cabinetul a luat hotărârea în ședința din 10 februarie, după ce ministerul apărării a aprobat acțiunea.

Așa-numitele "dosare ale revoluției" au fost în prealabil clasificate ca secret de stat. Potrivit ministerului, acestea nu mai reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. În afara celor 7 617 de documente care au fost puse acum la dispoziție, alte 2 684 au fost declasificate la mijlocul lunii ianuarie.

Alte peste 1 000 de documente rămân în continuare secretizate, dar ministerul apărării a afirmat că va examina conținutul acestora și le va declasifica pe toate cele referitoare la evenimentele din 1989. Toate documentele declasificate vor fi publicate în Monitorul Oficial al României.

Hotărârea vine la șase luni după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca o copie a dosarului complet al revoluției – care conține aproximativ 1 200 de volume de documente – să fie transmis organizației "21 Decembrie 1989".

Grupul, fondat în ianuarie 1990, este compus din persoane care au participat la revolta împotriva lui Ceaușescu, revoltă care a devenit sângeroasă atunci când poliția a deschis focul asupra mulțimii. Grupul susține că deține dovezi solide că peste 1 000 de oameni au fost uciși de către autorități.

Liderul asociației, Teodor Mărieș, este parte reclamantă în procesul de la CEDO. Acesta a făcut greva foamei pentru a protesta împotriva refuzului Parchetului General de a se conforma verdictului dat de CEDO.

Parchetul General revizuiește evenimentele de 20 de ani, dar până în prezent a condamnat doar doi foști generali pentru implicarea lor în masacru.

Mărieș a declarat pentru Southeast European Times că salută ultima decizie. "Deși a venit puțin cam târziu pentru noi, care am așteptat timp de 20 de ani să se facă lumină asupra acelor evenimente tragice, primim cu bucurie aceste documente", a afirmat acesta.

"Indiferent de caracterul acestor documente, tehnice sau nu, ele conțin informații prețioase referitoare la structura de represiune implicată în crimele care au avut loc în decembrie 1989", a afirmat Mărieș. Acesta a adăugat că documentele vor ajuta la identificarea „celor care au dat ordinele, care au fost ordinele, ce arme au fost folosite împotriva revoluționarilor”.

Mărieș a spus că a primit asigurări că restul documentelor secretizate vor fi de asemenea declasificate. Acesta intenționează să-și înceteze greva foamei atunci când documentele declasificate vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Acest conținut a fost comandat pentru SETimes.com

Referințe