Sari la conținut

Drepturile omului sunt sub scrutin în România

De la Wikiștiri


6 aprilie 2010 România — Un spital psihiatric de stat din România – criticat de mult timp pentru condițiile sale precare – se află sub scrutin ca urmare a plângerii înaintate la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Plângerea înaintată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Interights în decembrie 2009 la Curtea Europeană a Drepturile Omului de la Strasbourg cu privire la condițiile de viață din spitalul de psihiatrie de la Poiana Mare a ajuns la un final.

Rapoartele au relevat 183 de decese survenite în spital în perioada 2002-2004, cele mai multe în perioada de iarnă, din cauza condițiilor de viață inumane.

Organizațiile cer Curții de la Strasbourg să permită ONG-urilor să inițieze procesul în numele a cinci victime. Plângerea pentru cei cinci a fost înaintată după epuizarea recursului legal în România. Aceasta este una dintre condițiile preliminare pentru depunerea unei plângeri la Curtea europeană.

Actualele reguli ale Curții, care permit doar familiilor victimelor să înainteze plângeri, „reprezintă bariere procedurale în fața accesului la justiție al persoanelor cu dizabilități mintale”, afirmă CRJ și Interights în plângerea lor.

„Cazurile prezentate ridică problema lipsei accesului la justiție al persoanelor cu dizabilități, dar și a eșecului autorităților în a preveni numeroasele abuzuri săvârșite asupra persoanelor cu dizabilități aflate în instituțiile de îngrijire socială și în spitalele de psihiatrie”, au declarat ONG-urile într-un comunicat de presă.

Organizațiile au adăugat că speră ca o decizie pozitivă să încurajeze serviciile de asistență socială din cadrul comunității, ca alternative la instituțiile de stat.

Cătălina Rădulescu, consilier juridic la CRJ, a oferit SETimes detalii privitoare la fondul plângerii.

„Poiana Mare a fost unul dintre spitalele vizitate de o echipă a CRJ în februarie 2004, când am descoperit că pacienții de acolo trăiau în condiții inumane, fără încălzire centrală, în condițiile în care temperatura de afară scăzuse la -20°C, precum și cu hrană insuficientă – ei primeau doar mazăre din conservă, iar medicii îi vizitau din când în când”, a afirmat ea.

Rădulescu a spus că CRJ a informat autoritățile, care au început o investigație la Poiana Mare. Acest fapt nu a dus la inițierea unor proceduri legale și nu a fost niciodată finalizată. Până în prezent, nimeni nu a fost considerat răspunzător pentru condițiile din spital.

ONG-urile nu cer despăgubiri pentru cele cinci victime, a afirmat Rădulescu.

„Cerem ca statul să fie tras la răspundere pentru faptul că nu a oferit pacienților condițiile de trai și tratamentele medicale necesare”, a explicat aceasta.

„Dacă CEDO decide în favoarea noastră, statul român este obligat în fața Consiliului Europei (CoE) să remedieze situația. Nu vor exista concedieri sau amenzi, dar [ramificațiile] diplomatice sunt semnificative”, a adăugat aceasta.

Poiana Mare este un sat izolat din sud-vestul României, o fostă bază militară. În perioada comunismului, spitalul a fost folosit și ca centru de detenție pentru dizidenții politici.

Spitalul a fost vizitat de trei ori de către delegații ale Comitetului CoE pentru Prevenirea Torturii -- în 1995, 1999 și 2004. De fiecare dată au fost emise rapoarte cu privire la condițiile precare în care sufereau pacienții spitalului.

În ciuda rapoartelor, condițiile de viață nu s-au schimbat, potrivit celor două ONG-uri.

Referințe

[modificare]