Sari la conținut

Fuele cere Balcanilor de Vest să continue reformele

De la Wikiștiri


21 martie 2010 Muntenegru — Turneul efectuat de comisarul UE pentru extindere Stefan Fuele în Balcanii de Vest a inclus joi (18 martie) opriri la Podgorica și Saraievo, unde el a discutat despre necesitatea ca reformele să propulseze procesul de integrare europeană. După întâlnirea cu prim-ministrul Milo Djukanovic, Fuele a cerut autorităților să continue lupta împotriva corupției și crimei organizate. Djukanovic a declarat că Muntenegrul speră să primească statutul de candidat până la sfârșitul anului.

La Saraievo, Fuele a declarat că se așteaptă ca Comisia Europeană (CE) să decidă până la jumătatea lunii aprilie dacă va recomanda ridicarea vizelor UE pentru cetățenii bosniaci. Fuele a felicitat țara pentru progresul realizat în întrunirea criteriilor din foaia de parcurs pentru liberalizarea vizelor UE.

Fuele era așteptat vineri în Kosovo și Albania. El a declarat, fiind citat de cotidianul Shqip din Tirana, că CE a început pregătirea unei opinii cu privire la cererea Albaniei de a primi statutul de țară candidată la UE. Fuele a spus cotidianului Koha Ditore din Pristina că există consens în UE cu privire la viitorul Kosovo în Uniune, adăugând că Uniunea monitorizează instituțiile pentru a vedea dacă acestea combat corupția, crima organizată și alte probleme menționate în raportul de progres al CE pe 2009. (Shqip, Top Channel, Top News, Koha Ditore, Telegrafi, RTK - 19/03/10; B92, Tanjug, RTCG, Portal Analitika, Cafemontenegro, RTRS, Dnevni Avaz, Srna, Fena - 18/03/10)

Referințe[modificare]