Sari la conținut

IICCMER solicită urmărirea penală împotriva lui Ion Ficior

De la Wikiștiri


19 septembrie 2013 București, RomâniaInstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să înceapă urmărirea penală pentru infracțiunea de genocid împotriva lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava între 1958 și 1963.

Conform lui Adrian Muraru, președintele IICCMER, în urma investigației făcute de reprezentanții institutului au fost prelevate dovezi ce indică faptul că, „în perioada în care colonelul Ion Ficior (actualmente 85 de ani) a îndeplinit funcția de comandant al Coloniei de muncă Periprava, respectiv în perioada 1958-1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur, fiind înfometați și bătuți”. De asemenea, în perioada în care Colonia de muncă Periprava a fost condusă de Ion Ficior au murit 103 deținuți, toți condamnați pentru delicte politice.

Este al doilea astfel de caz denunțat de IICCMER după ce, pe 30 iulie 2013, institutul a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial București începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, pentru omor deosebit de grav.

Referințe[modificare]