Sari la conținut

Italia: Sergio Mattarella a fost ales președinte

De la Wikiștiri
Sergio Mattarella în anul 2000.


31 ianuarie 2015 Roma, Italia


31 ianuarie 2015: Sergio Mattarella, politician italian și judecător la Curtea Constituțională Italiană, a fost ales președinte al Italiei pentru un mandat prezidențial de șapte ani. El a fost ales cu 665 de voturi prin alegătorii din Camera Deputaților și Senatul italian. În timpul procesului de alegere, Sergio Mattarella a fost puternic susținut de șeful guvernului italian, Matteo Renzi. O serie lungă de aplauze a salutat în Parlamentul italian la numărarea buletinelor de vot victoria lui Sergio Mattarella.

În vârstă de 73 de ani, Sergio Mattarella a obținut cele 505 de voturi necesare din partea alegătorilor în al patrulea tur de scrutin pentru a accesa funcția de președinte. Președintele Republicii Italiene are un rol în mare măsură ceremonial și are puțină putere, dar această poziție este totuși importantă în caz de criză politică.

Giorgio Napolitano, fostul președinte italian, a demisionat 14 ianuarie 2015, la vârsta de 89 ani când a început al doilea mandat prezidențial. Este de așteptat ca Sergio Mattarella să fie învestit în la începutul săptămânii viitoare.


Surse[modificare]