Sari la conținut

La Soci are loc întâlnirea bilaterală Bush - Putin

De la Wikiștiri
Bush şi Putin la summit-ul din Heiligendamm

6 aprilie 2008 Soci, Rusia — Președintele Statelor Unite, George W. Bush, l-a întâlnit la Soci pe omologul său rus Vladimir Putin. Această ultimă întâlnire a celor doi oameni politici în calitatea lor de președinți a decurs într-un mod deosebit de armonios.

Cordialitatea surprinde datorită tensiunilor dintre Rusia și NATO, care s-au accentuat în ultimul timp. La Summit-ul NATO care a avut de curând loc la București Putin și-a exprimat în mod clar dezacordul cu politica de extindere spre est a alianței. Alte motive ale înrăutățirii relațiilor ruso-americane sunt situația în Iran, independența fostei republici iugoslave Kosovo și concurența geopolitică a celor două puteri în zona Caucazului și în Asia Centrală. Încercarea conducerii americane de a convinge Rusia de necesitatea scutului antirachetă din Polonia și Cehia nu a putut fi de aceea încununată de succes. La tratativele oficiale nu a participat Dmitri Medvedev, care va prelua în mai funcțiunea de președinte al Rusiei. Declarația ulterioară a lui Medvedev că va continua politica de îmbunătățire a relațiilor ruso-americane nu lasă să se întrevadă o schimbare a refuzului rus în această chestiune. Soluția scutului antirachetă din estul Europei nu este nici în Statele Unite unanim acceptată, la o eventuală victorie a democraților la alegerile din noiembrie 2008 planul nu va mai fi probabil urmărit.

Bush a apreciat modul deschis în care a fost purtat dialogul, Putin a declarat că rezultatele convorbirii sunt "în mare parte pozitive" și că Statele Unite au înțeles rezervele Rusiei față de o plasare a sistemului antirachetă în estul Europei.

Referințe