Sari la conținut

Măsurile împotriva contrabandei de țigări din Bulgaria dau rezultate

De la Wikiștiri


30 decembrie 2012 Bulgaria — Volumul țigărilor de contrabandă vândute în Bulgaria în prezent este mult mai mic decât în urmă cu câțiva ani, potrivit oficialilor vamali.

Potrivit Agenției Vamale naționale, măsurile luate de Bulgaria pentru a combate contrabanda de țigări dau rezultate.

80 de milioane de țigări de contrabandă au fost confiscate în total de la începutul acestui an, a declarat agenția din Sofia publicației SETimes.

Aceasta a menționat "întâlnirile regulate cu marii producători și comercianți de bunuri din tutun" printre măsurile inițiate de administrația vamală ca parte a eforturilor intensificate pentru combaterea contrabandei de țigări.

"Un număr total de 691 de proceduri prealabile procesului judiciar au fost lansate între ianuarie și octombrie 2012", a afirmat agenția.

Creșterea anuală de 7,5% a veniturilor din acciza la produsele din tutun arată că măsurile luate de administrația vamală în lupta împotriva comerțului ilicit de țigări au fost eficiente, potrivit agenției.

"Veniturile pentru primele 11 luni ale anului 2012 se situează la aproape 853 de milioane de euro, reprezentând 45% din veniturile totale din accize", a afirmat agenția într-o declarație.

Pe lângă aceste măsuri, aproape o treime din personalul vamal, și anume aproximativ 900 de angajați, au fost concediați în ultimii trei ani, în încercarea de a epura sistemul perceput drept unul din cele mai corupte din țară.

Aproximativ 700 de persoane au fost angajate printr-o procedură deschisă și transparentă, a declarat șeful agenției, Vanyo Tanov, într-un interviu acordat Televiziunii Naționale Bulgare luna trecută.

"Suntem poate singura instituție de stat în care fiecare funcționar a fost numit după ce a trecut prin această procedură și după câștigarea concursului" pentru respectivul post, a declarat el.

El a făcut aceste remarci la o zi după ce ofițerii de informații și investigații ai serviciului vamal au desființat un depozit legal din Sofia, confiscând peste 25 de milioane de țigări de contrabandă.

Tanov a descris operațiunea ca fiind "cel mai serios atac" de acest tip din ultimul deceniu. Țigările au fost cel mai probabil fabricate în Dubai, a afirmat el. Valoarea mărfii depășea 4 milioane euro, taxele de acciză neplătite ridicându-se la aproximativ 2 milioane euro.

"Bulgaria se află la o răscruce. Cea mai scurtă rută către celelalte țări europene trece pe teritoriul său", a spus Tanov. "Spre deosebire de țările din Europa Centrală, Bulgaria are granițe și cu națiuni ce nu fac parte din UE", care nu sunt obligate să aplice regulile UE privind accizele – de unde prețurile mult mai scăzute ale țigărilor din acestea.

Acciza la țigări este de 78 de euro per 1 000 de țigări în Bulgaria.

Peste 40% din adulții din cea mai săracă membră a UE sunt fumători. Peste 500 000 de bulgari au afirmat într-un sondaj din luna iunie că cumpără țigări de contrabandă și vor continua să facă asta, a afirmat Tanov.

Simeon Petkov, un pensionar de 67 de ani, care fumează de aproape cinci decenii, a declarat că cumpără țigări de contrabandă deoarece nu își permite țigările legale.

"Pensia mea este de aproximativ 130 de euro. Așa că pur și simplu nu am de ales", a declarat el publicației SETimes.

Însă alții, precum studenta Maria Hristova, refuză să cumpere țigări de contrabandă.

"Nu doresc să îmi asum riscuri suplimentare", a declarat ea publicației SETimes."Fumatul este și așa suficient de dăunător ca eu să cumpăr țigări de origine incertă și conținând Dumnezeu știe ce".

În 2010, Bulgaria s-a numărat printre țările unde țigările importate ilegal, inclusiv cele destinate altor piețe, au depășit 40%. Anul trecut, 22% din țigările vândute în țară erau țigări de contrabandă, cota acestora scăzând la 19% anul acesta, a afirmat Tanov.

Referințe[modificare]