Oficiul Kosovo din nordul Mitrovica generează controverse

De la Wikiștiri


3 august 2012 Mitrovica, Kosovo

Guvernul kosovar a deschis un oficiu administrativ în Mitrovica de nord în luna mai a anului trecut, dar tentativele sale de a ajunge la localnicii sârbi prin oferirea de fonduri și servicii prin intermediul oficiului au fost întâmpinate cu desconsiderare și cu acuzații din partea Serbiei că s-a angajat într-o provocare.

Guvernul kosovar pretinde că cheltuiește 4 mn euro anual, distribuiți prin oficiul UNMIK, pe salarii, servicii de pompieri, servicii de asistență socială, parcuri și curățarea drumurilor.

Oficiul emite documente de identificare kosovare, certificate de naștere, deces și căsătorie, și sprijină activitățile sportive și culturale, precum și proiectele sociale.

Oficiul este următorul pas tehnic în crearea unei municipalități separate în Mitrovica Nord conform propunerii lui Ahtisaari, care oferă un nivel înalt de descentralizare, potrivit reprezentantului civil internațional Pieter Feith.

Planul Ahtisaari prevede înființarea a două municipalități în Mitrovica -- nord și sud -- și un consiliu comun constând din 11 membri, câte cinci din fiecare municipalitate și unul ales de reprezentantul civil internațional.

Însă, dată fiind închiderea oficiului civil internațional, nu se știe acum cum va fi implementat planul și de către cine.

Serbia a afirmat că gestul guvernului kosovar constituie o provocare care îi va antagoniza pe sârbii kosovari, dar va consolida totodată administrația locală sârbă.

„Cineva încearcă să provoace reacția sârbilor și să învinuiască apoi Serbia. Considerăm că acest oficiu este rău, nu este necesar, nu este util și constituie o tentativă de a schimba situația de la fața locului înainte de începerea negocierilor pentru găsirea unei soluții”, a declarat Oliver Ivanovic, secretar de stat în ministerul sârb pentru Kosovo, al cărui mandat este pe final, publicației SETimes.

Ivanovic a afirmat că atât albanezii, cât și sârbii știu cu claritate că vor fi discuții cu privire la nordul Kosovo.

„Oficiul nu înseamnă că sârbii ar trebui să îl accepte, deoarece ei au deja propria administrație locală”, a declarat Goran Bogdanovic, ministrul sârb pentru Kosovo.

Adrijana Hodzic, care a fost numită pentru a conduce oficiul administrativ respectiv, având responsabilitățile unui președinte municipal, a declarat că politizarea deschiderii oficiului nu servește cetățenilor de acolo.

„Cetățenii nu doresc presiune, s-au săturat de politică și doresc doar să trăiască mai bine”, a declarat Hodzic publicației SETimes.

Hodzic a explicat că oficiul lucrează fără implicarea vreunui mediator politic sau de alt fel. "Serviciile municipale sunt oferite la nivel individual", a declarat ea.

Deși 38 de persoane lucrează deja în cadrul oficiului, această cifră urmează să ajungă la 80 până în octombrie. Aproximativ un sfert din buget va fi cheltuit pe proiecte și investiții de capital.

„La fel ca majoritatea sârbilor din nord, sunt împotriva oficiului. ... Este inutil și nu servește la nimic, 90% din sârbi nu se vor folosi de serviciile sale”, a declarat Dragan Ilic, un locuitor din Mitrovica de nord, publicației SETimes.

Prim-ministrul kosovar Hashim Thaci a admis faptul că guvernul său continuă să se confrunte cu provocări în dezvoltarea unei relații între instituțiile kosovare și comunitatea sârbă, dar a promis că va încerca în continuare.

„Municipalitatea Mitrovica Nord ar trebui formată cât mai curând posibil și ar trebui să existe stat de drept și alegeri libere care să producă lideri locali legitimi acolo”, a afirmat Thaci.

Hodzic este conștientă de provocările și dificultățile cu care se confruntă cetățenii care solicită serviciile oficiului.

„Cetățenii vin întotdeauna ... pe furiș deoarece retorica utilizată de structurile existente îi descurajează și provoacă teamă în rândul lor”, a afirmat Hodzic. „În mod cert nu ar trebui să ratăm această șansă, deoarece mă tem că nu vom avea o a doua șansă”.


Referințe[modificare]