Sari la conținut

Pacea amânată? Ciprioții turci îl aleg pe candidatul extremist

De la Wikiștiri


20 aprilie 2010 Cipru — Dervis Eroglu promite să continue discuțiile cu ciprioții greci, deși apelul său la o soluție bi-statală a fost respins ferm de Nicosia.

Dervis Eroglu a obținut puțin peste 50% din voturi duminică (18 aprilie), devenind noul președinte al jumătății turcești a insulei divizate a Ciprului. Potrivit Consiliului Electoral Suprem, Eroglu a primit 50,3% din voturi, în timp ce actualul președinte, Mehmet Ali Talat, a rămas în urmă, cu 42,8%, așa cum anticipaseră sondajele de opinie.

Eroglu, fostul prim-ministru al jumătății nordice a Ciprului, conduce Partidul Unității Naționale (UBP). El devine al treilea președinte al statului secesionist fondat după intervenția militară a Turciei din 1974, care a urmat unei lovituri de stat sprijinite de Atena în vederea unificării insulei cu Grecia.

În prima declarație emisă după proclamarea victoriei, Eroglu a promis „relații calde cu patria Turcia”, afirmând totodată că va continua negocierile cu administrația cipriotă greacă.

„Discuțiile vor continua pentru a apăra drepturile poporului nostru la masa de negocieri, pentru a atinge un acord onorabil, viabil”, a declarat el.

Admițându-și înfrângerea, Talat a declarat că „visul meu de a soluționa conflictul este încă în viață … Voi face tot posibilul pentru a asigura o soluție în tot restul vieții mele”.

În timpul campaniei, Eroglu l-a criticat dur pe Talat pentru acceptarea ideii unei suveranități unice pentru Cipru. Eroglu insistă că orice acord cu ciprioții greci trebuie să se bazeze pe o soluție bi-statală de drepturi suverane egale. Ciprioții greci au respins cu îndârjire ideea.

Un purtător de cuvânt al guvernului recunoscut pe plan internațional al Ciprului a declarat că alegerea lui Eroglu este o „evoluție negativă, dacă ținem cont de pozițiile pe care d-nul Eroglu le are și le exprimă”.

„Acum este important să trecem la elementele de bază ale acestei evoluții, cum vom gestiona treburile, care vor fi tacticile noastre, pentru a putea implementa scopurile unei soluții”, a declarat purtătorul de cuvânt, Stefanos Stefanou, Corporației de Radioteleviziune din Cipru.

Talat și președintele cipriot Demetris Christofias au avut peste 70 de runde de întâlniri în ultimul an și jumătate, sporind speranțele în găsirea unei soluții până la sfârșitul acestui an. Soarta discuțiilor va avea un impact semnificativ asupra procesului de aderare a Turciei la UE; orice blocaj va complica acest proces.

Președintele turc Abdullah Gul l-a felicitat pe Eroglu după încheierea alegerilor, afirmând într-o declarație scrisă că se așteaptă ca noul președinte să „depună [toate] eforturile posibile pentru a finaliza negocierile de [reunificare]”, așa cum a făcut Talat.

Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan a trimis un mesaj similar, adăugând că speră că discuțiile se vor încheia cu succes până la sfârșitul anului.

Referințe