Parlamentarii din București sunt avertizați: Muncești sau pleci

De la Wikiștiri


1 mai 2010 București, România — Un senator român a plasat pe blog o propunere pentru a combate rata ridicată a absenteismului în rândul parlamentarilor -- dacă chiulesc la jumătate din ședințe rămân fără loc de muncă.

Absenteismul parlamentarilor este o problemă larg răspândită în România, iar senatorul democrat-liberal Iulian Urban intenționează să o soluționeze. Urban a inițiat un proiect de lege care prevede măsuri dure pentru parlamentarii care lipsesc de la ședințe. El a venit cu această idee după dezvăluirea recentă a datelor privitoare la ratele ridicate de absenteism din rândul parlamentarilor români.

Potrivit propunerii lui Urban, „absentarea nemotivată la peste 25% din ședințele de plen și ședințele comisiilor permanente ale Camerei [Deputaților] în cadrul unei sesiuni parlamentare se sancționează cu retragerea dreptului de a lua cuvântul în plen, precum și cu reducerea la jumătate a indemnizației de parlamentar”.

Acesta a adăugat că „absentarea nemotivată la peste 50% din ședințele de plen și ședințele comisiilor permanente ale Camerei în cadrul unei sesiuni parlamentare generează pierderea mandatului de parlamentar”.

Urban spune că problema absenteismului este evidențiată de priveliștea săptămânală a aeroporturilor din București, înțesate în fiecare marți după amiaza cu parlamentarii care se întorc în orașele lor după mai puțin de două zile de muncă.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu completează că "nu vom schimba imaginea parlamentului atât timp cât lucrăm doar o singură zi pe săptămână".

Parlamentarii se îndoiesc că inițiativa lăudabilă a lui Urban are șanse de reușită.

„Din păcate, nu are nicio șansă să treacă. E o chestiune care ține mai degrabă de partide care ar trebui să-și mobilizeze aleșii la ședințe”, a afirmat social-democratul Toni Greblă.

Senatorul liberal Puiu Hasotti este la fel de sceptic. „Propunerea colegului Urban este interesantă, dar mi-e teamă că e puțin neconstituțională”.

Acesta este motivul pentru care alții au sugerat măsuri ne-punitive, precum reprogramarea sesiunilor foarte importante la sfârșit de săptămână, pentru a-i obliga pe parlamentari să fie prezenți.

Vizitatorii blogului lui Urban sprijină în unanimitate inițiativa acestuia. „Dacă omul de rând nu merge la muncă că n-are chef, este concediat pentru absențe nemotivate, e o regulă generală. Parlamentarii de ce să facă excepție, mai ales că stau acolo pe banii noștri?”, întreabă Maria.

Gabitzu este de aceeași părere, precizând că de vreme ce poporul votează parlamentarii, „Ei sunt obligați să se prezinte la ședințe. Sunt obligați atât legal cât și moral”.

Buduru crede că pentru ca măsurile lui Urban să poată fi aplicate, ar trebui modificată constituția, spunând că „Treaba e foarte ușoară, prin introducerea în constituție a posibilității exercitării referendumului de demitere a “alesului” pe colegiu. Principiul e simplu: eu te-am ales, eu te dau afară”.

Ronald conchide „… e o simplă chestiune de dresaj, ca la câini - greșești, îți iei un băț peste labe, a doua oară nu mai faci. Așa ar trebui să se întâmple și cu acești politicieni – să învețe să își asume aceasta responsabilitate de a-și reprezenta onorabil electoratul”.

Referințe