Sari la conținut

Prințul Filip devine regele belgienilor

De la Wikiștiri


21 iulie 2013 Bruxelles, Belgia

Regele Filip și Regina Mathilde în ziua încoronării

Regele Albert al II-lea a semnat astăzi, 21 iulie 2013, actul de abdicare de la tronul Belgiei în favoarea fiului său Filip, care devine, astfel, Regele belgienilor.

Regele Albert al II-lea a mulțumit tuturor autorităților belgiene și în special primului ministru pentru că a acceptat și a reușit să formeze un guvern după criza politică din 2010-2011 în care nu a fost posibilă crearea unui guvern stabil în Belgia. Lipsit de inhibițiile presupuse de protocol, regele Albert al II-lea i-a oferit soției sale, regina Paola, un „gros kiss” („un mare sărut”) și l-a asigurat pe viitorul rege că are toate calitățile necesare pentru a-și servi patria.

Regele Filip a declarat că privește bogăția și diversitatea sistemului instituțional belgian ca pe o forță și o sursă de echilibru. Alteori remarcat și criticat pentru timiditatea sa, Filip a făcut dovadă de o stăpânire de sine exemplară în ceremonia de întronare.

Familia regală belgiană este privită de către majoritatea cetățenilor ca unul dintre cei mai importanți factori de unitate și de coeziune în Belgia. Astăzi este și Ziua Națională a Belgiei, când se aniversează 183 de ani de la urcarea pe tron a regelui Leopold I (21 iulie 1831).


Referințe

[modificare]