Sari la conținut

Februarie 2015: Francezul Barnier va fi consilier special penru Apărare al Comisiei UE

De la Wikiștiri17 februarie 2015 Bruxelles, Belgia — Astăzi, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Michel Barnier în funcția de consilier special pentru politica europeană de apărare și de securitate.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „La preluarea mandatului de către această Comisie, am afirmat că avem nevoie de o Europă mai puternică în materie de securitate și de apărare. Este adevărat că Europa este preponderent o putere necoercitivă. Dar chiar și cele mai mari puteri necoercitive nu se pot mulțumi pe termen lung fără cel puțin un minim de capacități integrate de apărare. Michel Barnier are o experiență vastă în domeniul apărării și securității și este persoana potrivită pentru a ne acorda consiliere, atât mie, cât și Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui Federica Mogherini, pe aceste teme importante pentru viitorul Europei.”

Domnul Barnier a ocupat funcția de comisar european în cadrul Comisiilor Prodi (1999­-2004) și Barroso II (2010-2014). În 2001, acesta a fost președintele grupului de lucru pentru politica europeană de apărare, în calitate de membru al prezidiului Convenției privind viitorul Europei. El a îndeplinit funcția de ministru al afacerilor externe în cadrul guvernului francez (2004-2005). În 2006, în calitatea sa de consilier special al președintelui Comisiei de la momentul respectiv, José Manuel Barroso, Michel Barnier a prezentat Consiliului European un raport prin care propunea crearea unei forțe europene de protecție civilă. În cadrul Comisiei Barroso II, acesta a participat la conducerea grupului operativ pentru apărare și a coordonat Comunicarea Comisiei Europene privind piețele europene ale apărării, care a fost prezentată Consiliului European din decembrie 2013.

Ca primă sarcină în noua sa funcție, Barnier va participa, în special, la pregătirea contribuției președintelui Comisiei Europene la activitățile Consiliului European legate de politica europeană de apărare.

Context[modificare]

Consilierii speciali acordă asistență directă membrilor Comisiei. Comisia poate angaja consilieri speciali, datorită calificărilor lor speciale și fără a aduce atingere activităților lucrative desfășurate de aceștia într-o altă capacitate/calitate, în scopul de a acorda asistență unei instituții a Uniunii Europene, fie în mod regulat, fie pentru o perioadă determinată. Activitatea pe care o va desfășura Barnier pentru președintele Juncker este de fracțiune de normă și neremunerată.

Surse[modificare]